Изборите за Европарламент – приоритет за социалистите според Станишев

Изборите за Европарламент – приоритет за социалистите според Станишев
Лидерът на БСП Сергей Станишев е единственият кандидат за президент на ПЕС и ще бъде избран на конгреса на партията в Брюксел. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Победа на изборите за Европейски парламент през 2014 г. е най-важният приоритет за европейските социалисти, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев минути преди началото на деветия конгрес на ПЕС в Брюксел.

В събота ПЕС ще избере своя нов президент с мандат от 2,5 години, като единствен кандидат за поста е лидерът на българската левица.

„Европа не е това, което хората очакват. Европа се превърна в наказателен механизъм, който наказва гражданите заради икономическа криза, която не беше предизвикана от тях“, заяви Сергей Станишев пред ТВ7.

По думите му орязването на държавните бюджети, лансирано през последните три години, само задълбочава кризата както в Европа, така и в България.

Сергей Станишев описа с няколко думи правомощията, които има президентът на ПЕС.

„Президентът на ПЕС ръководи тази общоевропейска партия, разполага с парламентарна група от 190 евродепутати, управляваща е в девет страни, като в шест от тях има министър-председатели, а в другите е в коалиция. ПЕС има много добро партньорство с БСП“, посочи лидерът.

Дали на следващите евроизбори ПЕС ще „надвие“ ЕНП, Сергей Станишев посочи, че това не е самоцел, а основна амбиция.

„Имаме амбицията Партията на европейските социалисти да върне надеждата на европейците и да промени политиката на европейско ниво“, добави Станишев.

„В момента огромен брой европейци са отчаяни. Десницата ни казва, че Европа е прекалено социална, социалните права трябва да бъдат орязани и същевременно нищо не се прави, за да се регулират финансовите пазари, които създадоха кризата“, изтъкна Сергей Станишев, според когото нищо сериозно не се прави за истинския икономически растеж.

Той каза още, че избирането му за президент на ПЕС е голям жест на доверие и огромна отговорност, който ще даде на България възможност за пряка комуникация с президенти, премиери, комисари.

„ПЕС, и в миналото, и сега, когато кандидатстваме за Шенген, има ясна и принципна позиция – след като България е изпълнила критериите, трябва да бъде приета незабавно. Десните и консерваторите в Европа обаче, които потупват г-н Борисов по гърба, казват колко е симпатичен, и същевременно казват, че България не е готова за Шенген. Това не е справедливо“, категоричен е Сергей Станишев.

Той защити кохезионната политика като възможност по-слабо развитите страни да догонват по-силните и увери, че ще настоява парите по кохезионните фондове да не бъдат съкращавани в следващия програмен период.

Сергей Станишев каза още, че категорично ще работи за интеграцията на Западните Балкани, за което вече е разговарял с комисаря по присъединяването Щефан Фюле.

#ПЕС #Сергей Станишев #БСП #ЕНП #Европейски парламент #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"