Европейските социалисти си избират лидер, единственият кандидат е Станишев

Европейските социалисти си избират лидер, единственият кандидат е Станишев
На 21 юли Националният съвет на БСП официално издигна номинацията на Сергей Станишев за 2,5-годишния мандат на постоянен президент на ПЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партията на европейските социалисти (ПЕС) избира в събота в Брюксел новия си лидер, а единствената кандидатура за президент е на председателя на БСП Сергей Станишев.

На 21 юли Националният съвет на БСП официално издигна номинацията на Сергей Станишев за 2,5-годишния мандат на постоянен президент на ПЕС.

С избора му за вицепрезидент на Социалистическия интернационал в края на август стана известно, че той ще бъде единствен кандидат за поста на европейските социалисти, тъй като по традиция едното вицепрезидентско място е за ръководителя на ПЕС, припомня „Дневник“.

Сергей Станишев пое временно поста в ПЕС през ноември 2011 г., когато предшественикът му - бившият датски премиер Пол Нируп Расмусен, се отказа от поста заради здравословни проблеми.

Тогава лидерът на българската левица беше посочен от Расмусен и германеца Мартин Шулц - сега председател на Европейския парламент, а преди година - председател на групата на социалистите в Европарламента.

През последния месец Сергей Станишев представи приоритетите си като кандидат за президент на ПЕС - засилването на солидарността в ПЕС, изработването на алтернатива на европейската левица като противовес на провежданата от десницата политика, засилване на единодействието на ПЕС в рамките на европейските институции, представянето на евроизборите и издигането на обща кандидатура за председател на ЕК; сътрудничество с партньорите от Западните Балкани и Северна Африка.

В началото на деветия конгрес на ПЕС пред европейските лидери ще говори премиерът на Белгия Елио ди Рупо.

Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери ще направи отчет за дейността на ПЕС, а председателят на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода ще обобщи резултатите от работата на евродепутатите от левицата.

След това пред конгреса ще говори председателят на ЕП Мартин Шулц, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Форумът трябва да приеме резолюцията „Заедно за Европа, която ни е нужна“. Предвидена е специална среща, на която ще се обсъди кампанията на ПЕС срещу младежката безработица.

В рамките на конгреса ще бъдат утвърдени членовете на Президиума на ПЕС. Ще бъдат обсъдени промени в устава на ПЕС и приемане на нови членове.

Сергей Станишев води със себе си зам.-председателите на БСП Георги Пирински и Янаки Стоилов, секретарите на партията Кристиан Вигенин и Катя Николова, говорителя на БСП Ангел Найденов и членовете на партийното ръководство Деница Златева, Михаил Миков, Илияна Йотова, Дора Янкова, Анна Янева и Явор Гечев.

Част от делегацията са още председателят на общопартийната контролна комисия на БСП Мая Манолова, евродепутатите Ивайло Калфин и Евгени Кирилов, както и бившите евродепутати Атанас Папаризов и Маруся Любчева.

В Брюксел ще бъде и Моника Йсифова, с която Станишев живее от две години и с която имат дъщеря Дария.

#ПЕС #Сергей Станишев #БСП #Пол Нируп Расмусен #Мартин Шулц #Европейски парламент #ЕП #Ханес Свобода #младежка безработица #Георги Пирински #Янаки Стоилов #Кристиан Вигенин #Катя Николова #Ангел Найденов #Деница Златева #Михаил Миков #Илияна Йотова #Дора Янкова #Анна Янева #Явор Гечев #Мая Манолова #Ивайло Калфин #Евгени Кирилов #Атанас Папаризов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"