Камен Донев: Не съм като Зуека, не съм искал никога да емигрирам

Камен Донев: Не съм като Зуека, не съм искал никога да емигрирам
A A+ A++ A

„Никога не съм бил привлечен от мисълта да остана някъде извън България. Много обичам  да пътувам по света, но винаги се връщам. Моето място е тук – да се боря, за да променя себе си и българите. Не съм страхливец, не съм конформист, не съм мижитурка, за да гледам отстрани какво се случва. Оставам тук, докато умра. Борбата ме държи жив", обяви пред Нова тв режисьорът Камен Донев като контрапункт на емиграцията на Васил-Василев Зуека. 

„Съдейки по ситуацията у нас, сякаш нямаме много време и желание да се вгледаме в другите. Това не е добре. А няма какво да се лъжем – живеем в цивилизация, в която има всичко. Изправени сме пред много изкушения. Най-големите между тях са алчността и ненаситността – странно е защо човек поглъща повече, отколкото му е необходимо. И може да си каже „Стига“, само ако изтрезнее от тази ненаситност.“, категоричен е Камен, който тръгва на турне из България с новия си спектакъл – „Възгледите на един учител за силата на словото“. А според него хората у нас вече са толкова объркани, че дори не знаят на какво да се смеят.

Донев вярва, че най-важна е „лечебната отговорност“. „Когато я усещаш, държиш нещата в свои ръце. Тежко ни, ако решим, че сме тук само, за да живеем, а не за да носим отговорност“. Камен не крие, че винаги е разчитал на интуицията си. И твърди, че културата не е пострадала от кризата, защото артистите не са чиновници и администратори. „Културата донякъде е държавна политика. Но творците трябва да са навън – затова ги наричам борци в тежки метеорологични условия. Тогава са щастливи, тогава са истински. Самият аз съм щастлив, когато съм оценен“, каза той. И добави за радост на антиваксърите - че нямало нужда човек да е имунизиран срещу ковид, за да отидел на негово представление. 

 

 

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »