По следите на каналджиите: Вижте 4-те канала за трафик на бежанци

По следите на каналджиите: Вижте 4-те канала за трафик на бежанци
A A+ A++ A

Големи групи бежанци, които носят и наркотици, нахлуват в момента у нас. Трафикантите ги прекарват през 4 мащабни канала, които тръгват от Истанбул, минават през Одрин и след това се разклоняват на наша територия.

Нелегалните трасета в момента минават през оградата, която на доста места е компрометирана, през ж.п. гарата на Капитан Андреево, през реката и през зелена граница – като точката за преминаване е на около 2 км от самия Гранично-пропускателен пункт, разкриват пред „Телеграф“ от ДАНС и МВР, които разследват престъпните групи за трафик на мигранти. Агенти на родното ФБР допълниха, че бежанците са се принудили да пренасят хероин, тъй като им приспадали от сумата, която трябвало да платят на водачите.

Коридори

„Тарифата на човек за преминаване от Истанбул до изход при Калотина е 500 евро. Сумата се дава предварително на водача, който тръгва с дадената група, пресича границата и урежда транспорта до границата със Сърбия. Де факто сумата е за минаване на цялата територия на страната“, обясниха разследващи. По думите им парите се разпределяли между трафиканта, шофьорите на коли и микробуси, а част от тях се давала и като рушвет на гранични полицаи, за да си затварят очите. Всичко ставало по договорка.

В хода на разследването станало ясно, че един от каналите е през оградата, в която има междинни врати. Агенти на родоното ФБР засекли няколко случая, при които те били оставяни отключени, а в същото време термокамерите и другите технически средства се насочвали в противоположна посока. Така се създавали т.нар. коридори, през които мигрантите влизали без да ги засекат с техниката, разказаха още разследващи. Ако нямало как да минат по това трасе, слагали стълби и прескачали. Третият канал минавал през Марица, а четвъртият през ж.п. гарата на Капитан Андреево, където е точката между България, Гърция и Турция.

Скривалища

Вече след като бежанците са на наша територия, каналджиите ги транспортирали по няколко направления към София. Първото било от Свиленград по магистрала „Тракия“. В близост до тунела Траянови врата, водачите на автомобили отбивали от аутобана и преминавали през прохода като в края стигали буквално до гората, разказаха разследващи. Именно там е балкана между Ихтиман и Костенец, където почти всеки ден се залавят групи от по 40-50 мигранти. Характерното е, че мъжете, които са на възраст от 13 до 30 г. най-често, били стоваряни на няколко точно определни поляни, където под дървета и храсти имало скривалища. Там разтоварвали дрогата и тръгвали към столицата с различен транспорт. По оперативни данни на МВР и ДАНС вторият маршрут, който използват трафикантите е близост до Ямбол, откъдето също тръгват към столицата.

Разследващите са засекли, че бежанците се изкарват от страната най-често през черно трасе, както го наричали каналджиите на жаргон, което е на няколко километра от ГКПП-Калотина и е с много по-слаба охрана, в сравнение с българо-турската граница.

Още миналата седмица вътрешният министър Бойко Рашков заяви в парламента, че службите разработват 22 групи за трафик на мигранти.

Мигранти цакат по 50 лв., за да пресекат с бус Кулата

Втората държава, през която у нас влизат нелегални мигранти, е Гърция, но броят им е буквално незначителен в сравнение с тези от Турция. От МВР потвърдиха, че след като Атина издигна 40-километрова ограда по границата ни, трафикът от там рязко спаднал. „В момента оттам влизат групи от по 15-20 души основно от Афганистан. Возят ги в бусове. По време на беседите с наши служители, мигрантите признават, че дават по 50 лв. на граничарите, за да си затварят очите“, споделиха от Агенцията по бежанците.

По същият начин минавали и всякакви други чужди граждани, които не искали да бъдат засичани от властите.

След луда гонка: Спипаха нелегални на 200 метра от браздата със Сърбия

Гранични полицаи от участъка в Трън участваха в луда гонка с джип, натъпкан с бежанци, край Трън. Те пътували в “Мицубиши Паджеро” към Сърбия. Граничарите им подали сигнал да спрат, но каналджията дал пълна газ и се насочил към село Забел, след което продължил по черен път, водещ към връх Руй. Униформените обаче настигнали джипа и успели да го спипат точно на 200 метра от границата със Сърбия, обясниха от МВР. Задържан бил шофьорът - 30-годишен перничанин, чиято лична карта е с изтекъл срок на валидност. В автомобила били натъпкани 9 афганистанци и 6 иракчани. Всички имали регистрация в Държавната агенция за бежанците.

Няколко дни по-рано пък при операция на ГПУ-Малко Търново бил спрян бус „Фолксваген“ с двама българи. В каросерията открили 10 бежанци от Сирия.

Източник: Флагман.бг

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »