Вирусолог: Епидемията е на неваксинираните

Вирусолог: Епидемията е на неваксинираните
A A+ A++ A

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните. Това обясни проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта професорът.

В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, категорична бе проф. Аргирова пред БНТ. По думите й, възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес - тоест, добри условия да се размножават.

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълни проф. Аргирова.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници