Станишев обеща да не позволи „изгубено поколение“ в Европа

Станишев обеща да не позволи „изгубено поколение“ в Европа
В средата на септември 2012 г. лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд (вляво) подкрепи председателя на БСП Сергей Станишев (вдясно) за постоянен прeзидент на ПЕС. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев е единственият номиниран за председателския пост на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която трябва да избере своя нов лидер в събота.

В момента Станишев е временно заемащ председателското място на ПЕС, но решението на евдепутатите от партията е било взето в значителна степен и поради инициираната от него кампания срещу младежката безработица, предава БГНЕС.

„Няма да позволим младите хора да се превърнат в изгубеното поколение на Европа“, заяви Станишев на годишната конференция на ПЕС - Жени в Брюксел.

По време на форума Станишев заяви, че кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица е показала, че когато всички в ПЕС работят заедно, са по-силни и посланията им достигат до повече европейци.

Според него това е от голямо значение за предстоящите европейски избори.

Предлаганите от ПЕС мерки за създаване на т. нар. Европейска младежка гаранция са на път да залегнат в решенията на Европейския съвет и да бъдат приложени в цяла Европа, включително в държавите с десни правителства.

Европейските социалисти оцениха приноса и енергичната дейност на Станишев като временен председател на ПЕС за преодоляване на кризата с идеята икономиките, банковите и финансови системи да започнат отново да служат на интересите на обществото.

„Трябва да продължим нашата активна работа по изработване на социалистическия отговор на икономическата криза и да погледнем и отвъд нея“, твърди Станишев в мотивационното си писмо, предшестващо избора за председател на ПЕС.

По-рано в петък българският политолог Борис Попиванов коментира, че БСП ще има по-стабилна вътрешнополитическа позиция, ако Сергей Станишев оглави ПЕС.

В периода 2005-2009 г. по време на мандата на воденото от БСП коалиционно правителство на България Станишев запази своя ангажимент към европейската левица и участваше редовно и пълноценно в заседанията на лидерите и министър-председателите от ПЕС.

Президентът се избира от Конгреса на ПЕС за 2.5-годишен мандат. Президиумът на ПЕС единодушно избра Сергей Станишев, който изпълнява тази функция до заседанието на Конгреса на ПЕС.

Със 189 от общо 754 членове парламентарната група на ПЕС, която след присъединяването на италианските демократи беше наречена Група Прогресивен алианс на социалистите и демократите, е втората по големина политическа група в Eвропейския парламент.

#Сергей Станишев #ПЕС #БСП #лидер на ПЕС #председател на ПЕС #ЕС #Европейски съюз #ЕП #Европейски парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"