Санкциите за Пеевски, Божков, Желязков и братя Найденови по "Магнитски" влизат в Европарламента

Санкциите за Пеевски, Божков, Желязков и братя Найденови по "Магнитски" влизат в Европарламента
A A+ A++ A

Наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на няколко български лица, сред които най-известните са Делян Пеевски, Илко Желязков, Васил Божков и хазартните босове - братя Найденови, както и техните мрежи влизат в дневния ред на Европейския парламент. На пленарната сесия, следващата седмица в Страсбург в четвъртък ще се проведе пленарен дебат въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE).

В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-конкретно, евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

На 2 юни 2021 г. администрацията на САЩ обяви, че Министерството на финансите на САЩ е санкционирало три лица и техните мрежи в България на основание участие в корупция. Тези санкции бяха наложени по силата на Глобалния закон за отчетност в областта на правата на човека "Магнитски".

На същата дата други трима бивши държавни служители бяха визирани от мерки на Държавния департамент на САЩ, лишавайки ги от правото да влизат в Съединените щати.

#Магнитски #Делян Пеевски #Васил Божков #Цветомир Найденов #Илко Желязков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »