Българите - най-стабилни психически в ЕС

Българите - най-стабилни психически в ЕС
A A+ A++ A
България и Румъния са в дъното на класацията на Европейската статистическа агенция Евростат за дела на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия.

Делът на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия през 2019 г., е 7,2%, съобщи Евростат.

Според изследователите този дял е нараснал с 0,3% в сравнение с 2014 г.

Най-голям дял от страдащите от това заболяване е регистриран в Словения (15,1%). Следват Португалия (12,2%) и Швеция (11,7%). В другия край на скалата са Румъния (1%), България (2.7%) и Малта (3.5%).

Изследователите обръщат внимание на факта, че в ЕС жените са по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Най-голям дял жени с депресия е регистриран в Португалия (16,4%) и Словения (16%). Словения също има най-висок дял мъже с депресия (14,3%). Следват Швеция (10%) и Германия (9,9%).

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като подрастващите, както и момчетата и момичетата на възраст от 15 до 29 години, са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой хора, податливи на него.

 

#българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »