Безплатна контрацепция на жените до 25 години във Франция?

Безплатна контрацепция на жените до 25 години във Франция?
A A+ A++ A

От следващата година Франция ще предлага безплатни противозачатъчни мерки на всички жени на възраст до 25 години, съобщи министърът на здравеопазването.

Нововъведението ще включва и безплатни посещения при лекар във връзка с контрацепция и влиза в сила от 1 януари, каза министър Оливие Веран по телевизия "Франс 2".

Всички методи за контрацепция вече са безплатни за момичета до 18-годишна възраст, а сега ще бъдат обхванати и жени до 25-годишна възраст. Във Франция абортите са безплатни.

Веран посочи, че младите жени сега използват по-малко противозачатъчни таблетки отколкото преди и главната причина е финансова.

Неприемливо е жените да не могат да се предпазват, да не могат да използват контрацепция, ако направят такъв избор, защото би им било много скъпо, подчерта министърът.

"Мярката ще струва на правителството около 21 милиона евро годишно", уточни Веран.

Няколко други европейски държави предлагат безплатна или субсидирана контрацепция. Методите за контрацепция са безплатни във Великобритания например, а в Испания здравната система осигурява финансиране за 48 метода за контрол на раждаемостта, като тези, прилагани в здравни центрове, са безплатни.

#Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »