Новият посланик в Москва Бойко Коцев връчи акредитивните си писма

A A+ A++ A

Новият извънреден и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев връчи акредитивните си писма на президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Русия безспорно е стратегически партньор за България", заяви Коцев, след като връчи акредитивните си писма на руския държавен глава, предаде „Медиапул”.

Бившият зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция Бойко Коцев беше предложен за посланик в Москва от кабинета на ГЕРБ.

Той коментира пред БНР, че за него ще продължава да бъде приоритет задълбочаването и развитието на двустранните българско-руски отношения във всички области.

„Бих поставил акцент върху търговско-икономическото сътрудничество и най-вече – върху това традиционните български стоки да се завърнат на руския пазар и да се повиши търговският стокооборот. Независимо от постигнатото, ще продължим да работим в посока задълбочаване на детския, културния, религиозния и СПА туризма", каза Коцев.

Дипломатът посочи още, че „като страна, която има богати исторически връзки с Русия, България работи с местните власти за подобряване на равноправните икономически отношения между двете страни", съобщи пресцентърът  на външно министерство.

„Взаимодействието с България се опира на традициите на дружба и взаимна симпатия на народите", каза от своя страна пък руският президент Владимир Путин, след като прие акредитивните писма новия български посланик в Москва.

Бойко Коцев е роден на 18 юни 1956 г. в София и е завършил Московския държавен институт за международни  отношения, специалност „Международно  право”.

Специализирал е международноправни науки в Международния съд в Хага, Комисията по международно право в Женева и Британския  институт  за международно  и сравнително  право,  както  и европейска правна интеграция в Civil Service College в Лондон.

В 32-годишната си кариера в МВнР Бойко Коцев е бил завеждащ секция в отдел „Договорен и правен”, заместник-началник на управление „Международно право”, заместник-ръководител на дипломатическата мисия на България в Зимбабве, ръководител и член на редица български делегации на международни преговори по линия на ООН и НАТО, посочват още от външното ведомството.

През последните повече от 15  години  професионалният  опит  на  Бойко  Коцев  е  свързан  с  развитието  на  отношенията България  –  ЕС  като  началник  отдел  „Отношения  България – ЕС”,  заместник-директор  на дирекция  „Европейска  интеграция”  и  заместник-ръководител  на  мисията  на  Република България към Европейската общност в Брюксел.

От 2001 до 2007 г. е заместник-министър на вътрешните  работи  на  Република  България  и  е  ръководител  на  преговорния  екип  за присъединяване на България към ЕС в областта правосъдие и вътрешни работи.

От  началото  на  пълноправното  членство  на  страната  от  2007  г.  Бойко  Коцев  е  постоянен представител на Република България към ЕС в Брюксел.

Владее английски, френски и руски езици.

Коцев е син на ген. Васил Коцев, най-дългогодишния началник на Първо главно управление на Държавна сигурност, уточнява „Медиапул”.

Бившият зам.-вътрешен министър е герой на една от грамите на бившия американски посланик в България Джон Байърли, която изтече наскоро през „Уикилийкс” и „Биволъ”.

Според грамата Коцев е бил неформален юридически съветник на убития през 2004 година бос на СИК Стоил Славов. Коцев обаче отрече информацията, като каза, че нито е виждал, нито познавал Славов.

Източник на тази информация за американците е бившият шеф на българското контраразузнаване до 2001 година Атанас Атанасов.

В грамата на посланик Байърли обаче се заявява, че тези твърдения не се потвърждават от други източници.

#Бойко Коцев #България #Русия #Москва #посланик #Руската федерация #Владимир Путин #президент на Русия #Симеон Сакскобургготски #тройната коалиция #ГЕРБ #София #Лондон #МВнР #Министерството на външните работи #Хага #Женева #ООН #НАТО #ЕС #Брюксел #Зимбабве #Държавна сигурност #Джон Байърли #Уикилийкс #Стоил Славов #СИК #Атанас Атанасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"