Уикилийкс: САЩ разочаровани от разследването на убийството на Кюлев

Уикилийкс: САЩ разочаровани от разследването на убийството на Кюлев
Според доклада правителството не желае да стигне до края на разследването от страх, че разкрития за тъмното минало на банкера могат да притеснят високопоставени политици, включително президента Георги Първанов.
A A+ A++ A

Американският посланик в София Джон Байърли изказва разочарование от българските правоохранителни органи, на които американските служби са съдействали за разследването на убийството на банкера Емил Кюлев.

Това става ясно от два доклада на американското посолство, датирани от ноември и декември 2005 г., публикувани на сайта „Уикилийкс“ и цитирани от българското издание „Биволъ“.

Според документите бездействието на българските власти контрастира с добрата воля на американските служби, които са предоставили на България цялата информация за финансите и за пътуванията на Кюлев в САЩ.

Освен това от ФБР са предложили да изпратят специален екип в България, който да изследва всички финансови документи на Кюлев, които българите ще придобият по време на разследването.

Британските служби също са предложили да работят с МВР за изследване на документацията и провеждане на балистичен анализ във връзка с делото.

Представителят на ФБР в София е предложил помощ и по разследванията срещу братята Маринови (Маргините) и Иван Тодоров - Доктора.

Министерството на вътрешните работи се е съгласило да приеме помощта, но при условие, че това стане тайно.

В доклада от ноември, озаглавен „Българската акция срещу организираната престъпност: оригинал или менте?“ се цитира и писмото на Румен Петков, в което той иска помощ от американските служби за разследване на убийството на Кюлев.

Разгледани са и версиите за убийството. Според едната от тях Кюлев е дължал пари на бившия шеф на VAI Holdings (бившата ВИС) Георги Илиев и е отказал да плати дълга си, след като Илиев бе убит през август предишната година.

Друга версия твърди, че плановете на Кюлев да развива значителен брой фирми по Черноморието (в секторите туризъм и недвижими имоти) са се сблъскали с интересите на ТИМ, които считат тази област за тяхната собствена територия.

Според трета версия убийството на Кюлев е резултат от неизплатен дълг към бившия му бизнес партньор Майкъл Чорни и други руски партньори в закритата вече Росексимбанк.

„Дали по предварителен план или поради некадърност, полицията, изглежда, провали началната фаза на разследването на убийството на Кюлев. Например снимки, широко разпространени в интернет, показват как голяма група полицаи тъпчат по мястото на престъплението без никаква очевидна и ясна цел. Както каза с печал един от нашите български контакти: „Това не е сериалът „От местопрестъплението“, пише Байърли на 2 ноември 2005 г.

Според доклада от декември, озаглавен „Българската акция срещу организираната престъпност: бизнес, както обикновено“, нещата изглеждат още по-зле.

Шест седмици след като банкерът е застрелян на централен столичен булевард, МВР не е иззело ключови улики като компютъра на Кюлев, телефонни разпечатки и банкови сметки и не се е възползвало от американската оферта за тяхното проучване, обяснява Байърли.

Полицията не е извършила основната виктимологична работа по разследването на убийството, включваща установяването на мотивите на престъплението на базата на контактите на жертвата.

Служителят на ФБР към посолството е бил уверен от МВР, че банковите сметки на Кюлев в България ще бъдат сезирани „още на следващия ден“, но това не се е случило, пише в доклада.

Според документа официално МВР прехвърля вината на прокуратурата, която не е издала необходимите ордери за обиск.

Байърли уточнява, че в други случаи, които нямат такава политическа окраска, съвместни разследвания на ФБР и МВР лесно са преодолявали подобни пречки.

Фактът, че властите срещат препятствия в разследването, е подозрителен и това е удобно за високопоставени политици, имащи връзки с убития банкер, коментира посланикът.

Той изказва подозрения, че правителството не желае да стигне до края на разследването от страх, че разкрития за тъмното минало на банкера могат да притеснят високопоставени политици, включително президента Георги Първанов.

Кюлев е бивш икономически съветник на Първанов и се носят упорити слухове, че е финансирал кампанията му през 2001 г., казва още Байърли.

В документа пише още, че подробно проучване на банковите му сметки може да извади наяве и други щедрости на банкера, например към НДСВ.

Тази гледна точка е споделена и от британците, допълва посланикът. Те са изказали разочарование от факта, че след гръмките ангажименти на Първанов и Станишев в началото общественият интерес към убийството много бързо е спаднал и информацията в местната преса за случая почти е изчезнала.

Версиите за това кои са поръчителите на убийството на Кюлев не са се прецизирали. Според главния секретар на МВР Илия Илиев фокусът е върху три възможни теории – братята Маринови (арестувани малко след убийството на Кюлев), Майкъл Чорни и дейността на Кюлев в застрахователния сектор.

Според Илиев още не са получени необходимите ордери от прокуратурата, за да се проведе пълно разследване.

„Премиерът има воля, за да преследва престъпността и корупцията, но няма средства. Вътрешният министър има средствата, но няма визия“, коментирал пред посланика известен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

Към това Байърли прибавя въпроса за мотивите на Румен Петков, за чиито действия срещу организираната престъпност той се съмнява, че са „менте“.

Разследването срещу Иван Тодоров - Доктора, в което американските служби са се включили, ще бъде друга възможност да се проверят намеренията на правителството за борба с организираната престъпност, смята Байърли.

По това дело спирачката също се оказва в прокуратурата, която по това време е в ръцете на Никола Филчев, пише още в документа.

Делото на Доктора обаче не стигна до етап, на който да се оценят резултатите от сътрудничеството на американците.

Четири месеца след убийството на Кюлев на бул. „България“, Иван Тодоров - Доктора беше разстрелян в колата си с 15 куршума, уточнява Байърли.

#вътрешен министър #премиер #Илия Илиев #НДСВ #Станишев #президент #Георги Първанов #разследване #Майкъл Чорни #ТИМ #убийство #Георги Илиев #Румен Петков #Маргините #България #МВР #ФБР #София #Джон Байърли #Емил Кюлев #Уикилийкс #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"