Просветният министър: Децата в градините и от 1 до 4 клас ще са без маска, родителите решават дали да са присъствено

Просветният министър: Децата в градините и от 1 до 4 клас ще са без маска, родителите решават дали да са присъствено
A A+ A++ A

„Детските градини, предучилищните групи в училищата и децата от 1-ви до 4-ти клас няма да носят маски, но когато децата от 1-ви до 4-ти излязат в коридорите на училищата, трябва да носят маски, защото там се срещат с други деца. Когато учителят е на разстояние от учениците , може да бъде без маска, но щом се приближи до децата, трябва да е с маска“. Това обяви министърът на образованието Николай Денков пред БНТ.

„Има огромна разлика между това дали сте в затворено помещение, или на открито. Заразяването с COVID става основно чрез аерозоли, които на отворено пространство бързо изсъхват, а на закрито се натрупват, затова има голяма разлика между вътре и вън.

По думите му има възможност родителите да избират дали детето им да учи присъствено, или онлайн.

„До 30 дни детето може да учи дистанционно с разрешение на директора на училището. За период над 30 дни трябва разрешение от началника на Регионалното управление по образованието и то с удостоверение, че ученикът е мотивиран и се учи добре“, посочи той.

„Към онлайн обучение ще се преминава в два случая. Единият е, когато имаме до 10% установени деца с COVID, или ако имаме твърде много учители с COVID и не можем да осигурим присъствено обучение, както и ако здравното министерство излезе със заповед, че училищата трябва да бъдат затворени, или да бъде намален присъственият прием – тогава може да се премине на ротация. В зависимост от ситуацията, когато се стигне до 10% заразяване на учениците, решението може да се вземе на педагогически съвет и директорът има задачата да поеме инициативата и да пише до министъра на образованието и науката и министърът издава разрешението. Ако имаме тъмночервена област, тази заповед може да дойде от Министерство на здравеопазването“, заяви министър Денков.

#деца #ученици #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »