Русия изпрати предсрочно новите вагони за софийското метро

Русия изпрати предсрочно новите вагони за софийското метро
Софийското метро ползва вагони от руският завод „Метровагонмаш“ – също като метрото в Москва и метрото в Казан. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руският завод „Метровагонмаш“ предсрочно изработи и изпрати в България последните два вагонни състава по договора със Софийския метрополитен от лятото на 2011 година.

Новите вагони, общо 54 на брой, са от типа „Русич“, модел 81-740.2Б/741.2Б, предаде сайтът metalinfo.ru.

Подмосковският завод „Метровагонмаш“ победи в търга за доставката на 18 влака с по три вагона за софийското метро през март 2011 г. Средствата за доставката – 77 млн. евро, бяха осигурени по Оперативна програма „Транспорт“.

Първите два състава по договора с „Метрополитен“ ЕАД бяха доставени през април тази година.

Новите вагони на софийското метро имат редица особености. Валцованите колела понижават шума при движение, а интериорът е изработен по нова технология, която удължава сроковете на експлоатация на вагоните.

Отвън руските вагони са боядисани с екологично чисти бои на водна основа и са защитени със специално покритие, което позволява лесното премахване на графити само с вода.

Отвътре вагоните „Русич“ са топло- и шумоизолирани, а интегрираната цифрова система показва разположението на влака, следващата станция и може да излъчва реклами. Спазен е европейският стандарт за междурелсово разстояние 1435 мм.

„Метровагонмаш“ и Софийският метрополитен работят заедно от откриването на метрото през 1998 г.

Освен в София вагоните „Русич“ се използват в московското метро и в столицата на Татарстан Казан.

#метро #София #софийското метро #Метрополитен #Татарстан #Казан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »