Педагог: Неносенето на маски в час ще доведе до по-голямо заболяване

Педагог: Неносенето на маски в час ще доведе до по-голямо заболяване
A A+ A++ A

"Децата от първи до четвърти клас могат да носят маски, всичко зависи от това какво ще им бъде обяснено. И съответно да се осъществява такъв контрол от преподавателя, който се намира с тях в даден момент. Първоначалните насоки, които пусна Министерството, бяха за носене на маски за всички ученици от 1-ви до 12-и клас. Писмото ни е провокирано от идеята на образователния министър маските от първи до четвърти клас да отпаднат в класните стаи, а да се носят само в общите помещения", каза Лилия Стоянова от "Учители за безопасно образование" за "България сутрин".

Според тях това не е добър вариант.

"Неносенето на маски в час ще доведе до по-голямо заболяване. Нека да обърна внимание, че децата при Делта варианта въобще не са пощадени. Виждате какво се случва - препълнени педиатрични отделения в цялата страна. За съжаление, с началото на учебната година тази тенденция ще продължи. Това, което очакваме, е да бъде удовлетворено желанието на една група родители, които не осъзнават сложността на ситуацията и риска за здравето на техните деца", допълни Стоянова.

Те настояват и два пъти да се правят тестове за коронавирус.

"Това само по себе си не е достатъчно. Един човек, когато е болен, той не проявява симптоми в началото на заболяването, така че има и безсимптомни носители. Това е добър вариант. Видяхме, че такава практика има в страните от Западна Европа. Вече има тестове, които се правят със слюнка, така че варианти има. Не е нужно тестването да бъде свързано с някакъв дискомфорт и да не бъде травмиращо за децата", смята Стоянова.

Тя сподели, че големият ѝ син, който е на 13 години и подлежи на ваксинация, е имунизиран.

"Ползите от ваксините значително надвишават риска. Те се доказаха като максимално ефективни. Никой не е казал, че ваксинираният не може да се разболее. Идеята е вирусът да бъде преодолян от организма много по-леко и ваксинираният да не бъде хоспитализиран. Видях проучване, че ефектът от ваксините се изчерпва от времето. Това не е изненада. Ние сме ваксинирани приоритетно заедно с лекари, така че до началото на учебната година не остава много. Мисля, че е логично за професиите, които са на първа линия, да получат трета ваксина", добави Стоянова.

#ученици #маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »