БСП не се притеснява от нов политически проект, заяви Вигенин

БСП не се притеснява от нов политически проект, заяви Вигенин
A A+ A++ A

"Има такъв народ" пак започнаха да говорят как БСП е партия на статуквото. За мен точно ИТН се превърна в партия на статуквото, защото имаха три възможности да направят правителство". Toва заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин пред БНР.

Ние не атакуваме никого, но ние работим за това страната да има стабилност, стабилно мнозинство и действащо правителство, последователност и разум в българската политика. Надявам се на следващите парламентарни избори хората да излязат и гласуват, за да може да се излъчи действащо правителство, призова Вигенин.

 

"В този парламент бяхме много близо да съставим правителство и за мен е учудващо, че трябва да се вкараме в това упражнение за едни трети избори в рамките на една година", подчерта Кристиан Вигенин.

Според него няма как ИТН да искат от другите партии, когато не са в състояние да формират сами правителство, да карат да се подписва празен чек. Вигенин не може да предвиди дали хората няма да решат да накажат ИТН за невъзможността им да съставят правителство.

Той е учуден от някои от партиите защо не са подкрепили БСП за съставянето на кабинет след третия мандат. БСП се надявали, че в дните може след интервюто на Слави Трифонов пред БНТ, да е настъпило известно преосмисляне, че предизвикателствата пред страната изискват действащо правителство с ограничен срок.

Дано в следващите дни да приключим с актуализацията на бюджета и да оставим максимална сигурност на гражданите, надява се Вигенин. Той се надява президентът Румен Радев да изчака първо да се приеме актуализацията на бюджета и след това да разпусне 46-о Народно събрание.

БСП ще подкрепят промените в Закона за НСО, но от ИТН така организирали неговото приемане, че социалистите не могли да отидат.

БСП не се притеснява от нов политически проект на служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев, като няма да тръгнат да се борят срещу вятърни мелници. По-притеснително ще бъде, ако такива совалки се правят през президентството. Президентът и кандидатът за президент не е в позиция да изразява подкрепа за една или друга партия, каза още Вигенин.

Не бива президентът да бъде въвличан в политическите амбиции на един или друг представител, призова депутатът от БСП.

Припомняме, след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП обаче поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се.БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Нещо, което още лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания. Така БСП се оказаха в ситуация да върнат мандата, а държавният глава трябва да разпусне и това народно събрание, да назначи служебно правителство и в срок от два месеца да се проведат втори поред предсрочни избори.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"