Математик: Ваксинацията на учителите трябва да стане задължителна

Математик: Ваксинацията на учителите трябва да стане задължителна
A A+ A++ A

„Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Такава прогноза изрази по Нова телевизия математикът Лъчезар Томов. "В САЩ разликата между 40 и 50 на сто ваксиранирани дава много голяма разлика в хоспитализацията, а ние тук сме със 16 на сто. Градове като Лима, Делхи показаха, че дори при 70 на сто преболедували пак имате масово заразяване. Останалите 30 на сто отново боледуват, при това тежко", конкретизира Томов. Той добави, че важната тема е какво ще се случи след поредния пик на заразата. „Вълната в Русия започна през юни. Имаше пик през юли, който спада много бавно и има дълга опашка. Това означава много починали, ако не се въведат специални мерки”, каза Томов.

„Ние имаме едва 16% ваксинирани. Това е съвсем различен вирус и е много заразен. Репродуктивното му число е далеч по-голямо от първите варианти, обясни математикът.

„Има възможност да достигнем 100 хиляди активни случая, около 18 хиляди нуждаещи се от хоспитализация и 1200 нуждаещи се от интензивни грижи. При 100 000 ваксинации на месеч починалите може да достигнат 30 000 души, ако няма специални мерки. При 300 000 ваксинирани на месец положението ще бъде много по-добре”, заяви още Томов.

„Трябва да се въведе задължително ваксиниране на всички учители. Който не иска да се ваксинира – напуска или отива да преподава онлайн. Това важи и за останалите държавни служители. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните от смърт. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"