Кузман Илиев: „Зелената сделка“ е равна на енергийна криза в България

Кузман Илиев: „Зелената сделка“ е равна на енергийна криза в България
A A+ A++ A

„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България. Това заяви икономическият и политически анализатор Кузман Илиев по време на обсъждане на темата - част от политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Сандански.

Събитието e организирано от българския представител в Европейския парламент от политическата група на ЕКР и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки.

"Затваряме половината енергиен микс на ТЕЦ-овете и електроцентралите и в същото време не правим алтернатива. Например, да развием газова инфраструктура или електролизи, с които да долавяме водород. В Плана за възстановяване и устойчивост се залага изключително сериозен финансов ресурс за ВЕИ-та, за фотоволтаици, които изобщо не могат да компенсират нуждите на българската икономика. Особено в пиковите моменти и вечерта. Концепцията на „Зелената сделка“ залага изключително много на ВЕИ. Но ако в Северна Европа, където има океани и силни ветрове това може да компенсира енергията от въглищата, при нас не е така, каза Илиев.

Той допълни, че само електромобилите в България трябва да са около 1 млн., за да се говори за подмяна на автопарка, каквато също е заложена в „Зелената сделка“.

„Зелената сделка“ има заложени по социалистически квоти каква част от енергийния микс трябва да е ВЕИ. Залага се да е 40% след 10 години, като в момента е 20% в Западна Европа. Това е изключително рязко и изкуствено прескачане на стадий в икономиката към този конкретен сектор. Това е част от една доста социалистическа визия за промяна на обществото, допълни анализаторът.

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници