БСК: Световният пазар за биопродукти нараснал 3 пъти от 2000 г.

A A+ A++ A

За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти, съобщават от Българската стопанска камара.

В момента той се оценява на около 60 млрд. щ.д., докато през 2000 година пазарът е бил на стойност около 8 млрд. щ.д.

Почти половината от биопродуктите се консумират в САЩ и Канада, които са най-големите такива пазари в света. ЕС консумира 40 на сто от биопродукцията.

БСК отбелязва, че напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа. За това допринася взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките, който е в сила от 01.06.2012 г.

Според анализа на Камарата нараства производството и консумацията на биопродукти в Азия (Япония, Южна Корея, големите китайски градове). Китай вече има програми за държавно насърчаване на производството и експорта на биопродукти. Китай изнася основно в САЩ и ЕС следните биопродукти: бобови култури, зърнени култури, ядки, зеленчуци, чай. За 10 години експортът се е увеличил 100 пъти, достигайки в момента около един милиард долара.

Програма за насърчаване на производството и експорта има и Индия. Чрез биоземеделието се цели да се създадат устойчиви доходи на дребните фермери.

Най-много сертифицирана площ за биоземеделие има в Австралия, Китай, Аржентина и САЩ. Трябва да се разграничава производството на биосуровини и на крайни продукти. Често преработката и маркетингът създават по-голямата част от добавената стойност, но се осъществяват извън страната производител на суровината – в страната, където тя се внася, преработва и реализира на пазара.

Европейският съюз форсира развитието на биоземеделието и предлагането на биопродукти – храни, фармацевтични изделия и т.н.

Делът на земята, използвана за отглеждане на биокултури, в ЕС се е увеличил от 3,6% през 2005 на 5,1% през 2010 г. Най-голям е този дял в Австрия – 17,2%, и в Швеция – 14,3%. Сред новите държави членки лидер е Естония с дял на земите, ползвани за боиоземеделие, 12,8%. Като тренд към биоземеделие напоследък се открояват в ЕС Франция, Полша и Испания.

Ако се запазят тези темпове на развитие на биоземеделието в ЕС, е възможно скоро съюзът да заеме глобални лидерски позиции по дял на биоземеделието. Независимо от растящото производство в ЕС на биопродукти, и тук, както в САЩ, има недостиг, който се покрива с внос. В ЕС вносът е в рамките на самия съюз, а също така от Австралия, Латинска Америка, САЩ, Китай, напоследък все повече и от Африка. Подпомагането на биопроизводството в Африка е част от Политиката на развитие на ЕС.

На глава от населението най-голямо търсене на биопродукти в ЕС има в Дания и Австрия, където около 10% от потребителите консумират предимно такива продукти. Расте делът на потребителите на биопродукти и в Германия, Франция, Италия, Испания. Особеност на пазара на ЕС е сравнително равномерното разпределение на търсенето между основните групи биопродукти.

По около ¼ се падат на плодовете и зеленчуците (пресни и преработени), и на месото и месните изделия. 17% - на млякото и млечните изделия, 14% - на зърното и зърнените храни, и оставащите около 1/5 – на другите биопродукти: какао, кафе, чай, мед, вино, фармацевтика и т.н.

Развитието на биоземеделието би променило и структурата на аграрното производство и на експорта в полза на традиционни отрасли като производството на плодове и зеленчуци, месо, мляко и млечни произведения.

В момента в аграрния ни експорт доминират житните растения и маслодайните семена. На тях през 2010 г. са се падали около 40% от експорта ни. Делът на пресните и преработени плодове и зеленчуци е само около 10% от аграрния ни експорт, а на мляко и млечни произведения – около 5%.

По-активното преминаване към биоземеделие би повишило и усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ос 2). Там сега има значителни неусвоени средства (през 2011 г. са усвоени 18 млн. от предоставените за агроекология 300 млн., по данни на земеделския министър Найденов).

През следващата финансова рамка Европейската комисия предвижда още повече средства да се отделят за биоземеделието. През 2011 г. у нас има регистрирани 911 биоговеда, в Естония – 22,5 хиляди. Все пак обаче има известен напредък, тъй като през 2010 г. биоговедата са били общо 364. През същата година няма регистрирана нито една млечна крава по този показател, докато в Полша са регистрирани 19 хиляди. У нас са регистрирани общо 161 свине, в Унгария – около 4 хиляди.

Най-добър показател имаме при овцете – около 7 хил., но това са само 0,005%. У нас в края на 2010 г. са регистрирани 21 преработватели на биоплодове и зеленчуци, а в Чехия - 45. Ние имаме само 5 регистрирани преработватели на мляко и само 1 на месо. През 2011 г. страната ни е произвела 144 тона биосирене, а Полша - 1200 тона.

#БСК #биоземеделие #биопродукти #Българска стопанска камара #САЩ #ЕС #Канада #Китай #земеделски продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"