Рекордни дългове по студентските кредити в САЩ

Рекордни дългове по студентските кредити в САЩ
Американският президент Барак Обама заедно със студенти в щата Айова, април 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Едно от всеки пет домакинства (19%) през 2010 г. са имали дълг от студентско кредитиране в САЩ – два пъти по-голям отпреди 20 години и с 15% повече, отколкото през 2007 г.

Това става ясно от проучване на центъра Пю (Pew Research Center) за дълговете по кредити за обучение, според което това е един от основните проблеми, тормозещи американците, цитирано от АФП и БГНЕС.

Според изследването в 40% от семействата, чиято глава е на възраст по-малко от 35 години, са длъжници, а това са рекордни числа за САЩ.

От 2007 г. насам делът на дълга се е увеличил в разходите на всички домакинства, независимо от социалния им състав. Това е комбинираният ефект от по-големи разходи и по-ниски приходи.

Средният дълг е нараснал от 23 349 през 2007 г. до 26 682 долара през 2010 г.

Студентският дълг в САЩ, който през 2011 г. достигна 1000 милиарда долара, отрови живота на милиони американци, студенти, възпитаници и семейства на студенти, докато експертите се чудят дали тази „бомба със закъснител“ няма да предизвика следващата голяма криза в американската икономика.

Темата намери място в кандидатпрезидентската кампания миналия месец, когато Барак Обама се възползва от нея, за да атакува републиканския си съперник и претендент за Белия дом Мит Ромни, обвинявайки го, че не се интересува от разходите за образование – които са високи за младите и средната класа.

Американският президент Обама разказа, че съпругата му Мишел е получила образование в престижни университети именно чрез грантове и заеми, изплатени от тях едва наскоро.

#САЩ #висше образование #студенти #студентски кредити #Барак Обама #Президент на САЩ #задлъжнялост #Мишел Обама #Мит Ромни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »