Окончателно: Гешев, Десислава Радева и Борисов остават с държавна охрана

Окончателно: Гешев, Десислава Радева и Борисов остават с държавна охрана
A A+ A++ A

Депутатите решиха да оставят държавната охрана на главния прокурор Иван Гешев, първата дама Десислава Радева и бившите премиери и президенти след лют скандал в пленарната зала и прегласуване на опита за ремонт на Закона за НСО. Оказа се, че те два пъти поред не могат да прескочат бариерата от минимум 121 гласа "за", за да бъде промяната приета и така, въпреки обидните квалификации и високото напрежение, едва 102-а дадоха вот в зелено. 

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е минал. Таблата в залата показаха, че е приет. Гласувалите бяха 100, а за кворум са нужни 121, обясни председателстващият заседанието Росица Кирова. Тя посочи, че според нея законопроектите не са приети. Същият случай се прояви още в началото на този състав на парламента, когато бе гласувано проекторешението за оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за министър-председател от ИТН. Тогава стана ясно, че по правилник законопроекти и проекторешение се взимат не просто с кворум, а задължително с прескачане на бариерата от 121 "за". 

Депутати поискаха гласуването да се спре, а Кирова заяви: „Това, че не сте съгласни с решението и не сте си осигурили достатъчно мнозинство, за да мине - не е моя грешка”, обърна се към народните представители от „Има такъв народ” тя.

„Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши. Просто не може да обяви нищо”, каза Тошко Йорданов от ИТН. 

Мая Манолова поиска поименна проверка, преди да се направи прегласуване по Закона. Предложение дойде и от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която помоли председателя на НС за проверка на кворума чрез регистрация с електронните устройства и след това да се премине към прегласуване на законопроекта.

„Г-жо председател, разбирам, че в общинския съвет във Видин някой път така се работи, но тук - не”, обърна се към Кирова Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!”, която направи критика относно поименната проверка. 

След спорове около парламентарната трибуна започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласуваха 102-ма депутати. Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и прекрати заседанието. Това доведе до ново напрежение в залата.

„Не, няма да прекратяваш заседанието! Защо го правиш това? Как ще да не е прието. Четете ли го този правилник, или само това, което ви изнася”, попита Виктория Василева.

При спора се намеси и Татяна Дончева от ИБГНИ, която разясни, че законопроектите могат да се приемат само със 121 гласа, но не и с по-малко.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"