БСП събрала нужнит подписи за референдум за АЕЦ „Белене“

БСП събрала нужнит подписи за референдум за АЕЦ „Белене“
След края на проверката на всички 717 000 подписа е установено, че 24% от тях са некоректни, обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП е събрала необходимите 500 000 подписа за иницииране на референдум за строителството на АЕЦ „Белене“.

След края на проверката на всички 717 000 подписа е установено, че 24% от тях са некоректни, обяви по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Коректни са данните за 543 639 души, повече от изискваните от закона 500 000.

При 173 000 има някаква грешка. От тях 28 000 имена са вписани по два или три пъти, 2200 от подписалите се са непълнолетни, 1300 не са български граждани, 3000 са починалите лица.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че искането на БСП вече е разпределено на Комисията по правни въпроси като водеща.

Депутатът от БСП Янаки Стоилов поздрави стотиците хиляди граждани, които успешно са провели инициативата за подписката за референдум.

Той поздрави и МРРБ за извършената работа, за това, че са представени резултатите толкова бързо.

Междувременно обаче БСП предложи депутатите да отменят решението си за замразяване на проекта след появата на новия кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Американският „Глобъл пауър консорциум“ беше представен в четвъртък пред народните представители от енергийния министър Делян Добрев.

Началото на кампанията на БСП за събиране на подписи за инициирането на референдум бе обявено от инициативен комитет в Народното събрание на 8 юни 2012 г.

Въпросът за референдума гласеше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?

Законът изисква събирането на 500 000 подписа, за да може да има референдум в страната.

На 27 юли от БСП внесоха събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене“ в парламента.

БСП внесоха 773 447 подписа събрани в над 130 папки, носени от червени функционери. Във всяка папка имаше 400 листа с 6000 подписа.

Те тръгнаха групово от централата на ул. „Позитано“ и отидоха до бившия партиен дом, която е една от сградите на парламента.

#БСП #министър на икономиката #Делян Добрев #„Глобъл пауър консорциум“ #министър на регионалното развитие #Лиляна Павлова #референдум #подписка #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"