Кацаров: Един човек заразява до 8 души, възрастните да се ваксинират!

Кацаров: Един човек заразява до 8 души, възрастните да се ваксинират!
A A+ A++ A

В момента има пълна доминация на делта варианта у нас и нисък процент на алфа варианта. Това съобщи на брифинг проф. Мира Кожухарова, съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Проф. Кожухарова уточни, че при до 99% от пробите се доказва делта варианта и само при 1% става въпрос за алфа вариант. Делта вариантът заразява и с по-ниска доза, а болните започват да заразяват по-рано, отколкото беше при алфа варианта.

Един човек заразява от 6 до 8 души. Припомняме, че при делта мутацията не се наблюдава загуба на вкус и обоняние. Пациентите наред с високата температура, страдат най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. Разликите в признаците на заболяването показват колко важно е и при най-безобидните симптоми на настинка да се направи тест. И въпреки че заразените са предимно млади, доказано е, че по-високата смъртност е при по-възрастните хора, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Затова от Министерството на здравеопазването настояват възрастните хора да се ваксинират. Данните сочат, че 85% от смъртните случаи у нас са на хора над 60-годишна възраст.

#Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"