Затягат мерките в цялата страна - отново засегнати са фитнесите, заведенията и детските центрове (ВИДЕО)

Затягат мерките в цялата страна - отново засегнати са фитнесите, заведенията и детските центрове  (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата. 

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение. 

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други. 

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски. 

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. 

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала. 

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седяшите места. 

Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек. 

Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души. 

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика. 

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски. 

Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета. 

Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им. 

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановоява. 

Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски. 

Маски, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на закрито. 

Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра. 

На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра. 

Работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала. 

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти. 

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. "Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите. 

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт. 

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

#коронавирус #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »