Парното да поскъпне с 20%, иска „Топлофикация София“

Парното да поскъпне с 20%, иска „Топлофикация София“
A A+ A++ A

"Парното в София от началото на следващата година трябва да поскъпне с 20%", това обяви пред bTV изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров.

Според него това е разумна актуализация предвид факта, че цената на газта е скочила със 101% от последната промяна в цената досега.

Относно твърденията от вчера на лидера на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова,че София може да остане без парно и топла вода този сезон, Александров бе категоричен, че това няма да се случи.

"Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон. Дружеството може да гарантира, че потребителите няма да останат на студено през зимата. Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София", каза Александров.

Според Александров разрешителното за работа на дружеството не е отнето, както твърди Мая Манолова.

По думите му в момента "Топлофикация – София" работи с комплексно разрешително, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Той допълни, че дружеството е подало искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси, докато се въведат необходимите инсталации.

В последните десетина години "Топлофикация" направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва", обясни директорът на дружеството.

Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г., тъй като дружеството работи със съоръжения, изградени през 60-те години на миналия век.

На 17 август тази година са изтекли всички възможни срокове, в които дружеството е трябвало да покрие нормите от 100 микрограма на кубичен метър емисии азотни окиси.

"Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия", каза още Александров и изрази надежда, че в следващите три години дружеството ще можем да поднови инсталациите, които да бъдат водородно ориентирани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »