Министерството на финансите с идея 9% ДДС за ресторантьорския бранш да е само за плащане с карти

Министерството на финансите с идея 9% ДДС за ресторантьорския бранш да е само за плащане с карти
A A+ A++ A

Недопустимо и дискриминационно спрямо бизнеса и клиентите е да има две ставки на ДДС за храната, продавана и доставяна от ресторанти. Това са категорични от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От изказването на служебния министър Стела Балтова по повод идея на финансовото министерство става ясно, че се обмисля намалената ставка на ДДС от 9 на сто да остане в сила само за извършваните картови плащания. Това обаче автоматично означава да се даде тласък на сивия сектор и на измамите с ДДС, категоричен е председателят на БХРА Георги Щерев.

Несериозно е да се мисли, че ако плащаш в брой, ще се укриват данъци при 9% ДДС. Кой нормален бизнесмен крие ниски данъци? Всеки гледа да не бъде уязвим, подчерта Щерев. Освен това НАП има възможности да контролира и проверява доходите и да реагира при несъответствие на приходите и разходите на всеки човек или фирма, посочват от БХРА.

От национално представената организация с 36 регионални структури нееднократно сме настоявали ДДС за заведения, кафенета и кетъринг да остане 9% като антикризисна мярка, както е в Европа. Всички държави в ЕС са намали ставката, за да подпомогнат най-засегнатият от кризата сектор, показват и данните на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК), на която БХРА е единствен пълноправен член за България, посочи Щерев.

Ние приветстваме идеята за оставане на намалената ставка на ДДС, посочи и зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Но сме категорично против две различни ставки според това дали се плаща в брой или с карта. Подобна мярка реално би подпомогнала не туристическия сектор, към който е насочена, а банките и счетоводните къщи предвид дължимите към финансовите институции комисионни при плащане с карта, както и усложненото счетоводство, посочи Димитров. Още повече, че спецификата на туристическия сектор, като дейност в сферата на услугите е такава, че едни от най-големите разходи са за обучение и задържане на персонала. А за да задържим своите служители ние трябва да сме в състояние да оцелеем и за обслужваме разходите си, посочи Димитров.

Освен това две ставки на ДДС биха означавали и дискриминация спрямо клиентите, тъй като ще трябва да изготвим и предлагаме две менюта – с 9 на сто ДДС и с 20 на сто ДДС за тези, които плащат в брой. Трябва да се има предвид, че не всички клиенти, особено в малките населени места, разполагат с карти, с които да си плащат сметките, посочи Димитров. И няма да имаме как да им обясним защо се налага те да плащат повече за същата услуга и продукти спрямо останалите, които плащат сметката си с карта, посочи Димитров. Да не говорим за усложняването на работата, счетоводството и така нататък, посочи той.

Затова и от БХРА са категорични, че не приемат идеята на финансовото министерство, съобщена от Балтова, и са готови да защитят интересите си с всички законови средства, включително и протести и стачни действия. Позицията на БХРА е споделена и подкрепена и от двете други организации, обединяващи представители на заведенията – Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, допълни Димитров.

#ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай