Минеков: Созопол има добър кмет, на остров Свети Кирик могат да се направят чудеса

Минеков: Созопол има добър кмет, на остров Свети Кирик могат да се направят чудеса
A A+ A++ A

Грандиозен проект за остров Свети Кирик са разработили български учени. Той е трупал прах в министерството на културата 10 години, докато проф. Велислав Минеков го намерил случайно и решил да го реализира със средства от Франция. 

„На острова трябва да има културен център и възможност за естрада, за амфитеатър. Мястото е чудесно за Аполония. То е невероятно“, каза министърът в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Той отговори на казаното от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова в петък, че държавата е лош стопанин. Тогава тя коментира причините, заради които сградата на бившото рибарското училище е в разруха.

„Знаете ли кога държавата не е добър стопанин? Когато се управлява от крадци и мошеници, както и от корумпирани типове. Това беше причината за миналогодишните протести, в които аз участвах от сърце. 116 дни не съм спрял да протестирам, за да не бъде управлявана държавата от такива хора, които допуснаха тази разруха“, заяви проф. Минеков. 

Свети Кирик е само един от паметниците на разрухата, които имаме, добави той.

„Тухлата“, наречена Концепцията за опазване и устойчиво развитие на остров Свети Крик, е събирала прах 10 години в Министерството на културата преди Минеков да реши да реализира проекта

„За съжаление непрекъснато се срещам с разруха и това, което виждам, не съм го очаквал. Не вярвах, че мога да срещна толкова щета в цялата страна“, заяви професорът. 

„Това е изключителен труд. Тук са работили едни от най-именитите ни учени в областта на паметниците на културата като проф. Тодор Кръстев, доц. Йорданка Кандулкова. Колектив от 12 души са направили концепцията за опазване и устойчиво развитие на остров Свети Крик“, каза той, показвайки пред камерата дебела папка. 

„Това е прекрасно предложение и е напълно възможно да се случи, но никой не я е погледнал през тези 10 години. За 12 месеца учените са били готови с изследването. Папката е събирала прах в министерството и аз съвсем случайно я намерих след телефонно обаждане на един от създателите на концепцията“, зави министърът. 

Исторически факти, предложения за музейната част и за целия остров са включени в концепцията, която той показа пред камерата на Нова телевизия. 

На въпроса откъде ще дойдат парите професорът отговори с цитат от Библията „Трябва да поискате, за да ви се даде“. 

„Имах вече две срещи с посланичката на Франция. Очаквам утре да се видя още веднъж. На една от срещите съдейства и вицепрезидента Илияна Йотова. Разговорите са за създаване на културен център, включително и за арт колония. Такива има в Европа, а у нас – не“, добави той.

„Бюджетът е изяден до стотинка. Какво да направим? В момента прося пари за актуализация, за да оцелеят театри, музеи и всичко останало“, заяви служебният министър. 

„Вероятно около 150 млн. лева ще са нужни за реализацията на проекта. В основата е морското училище. То не е пред абсолютна разруха и може да бъде реставрирано. Предстоят още археологически и подводни проучвания“, добави той.

„Запознах се с кмета на Созопол и с областния управител на Бургас и съм много щастлив. Тихомир Янакиев е енергичен човек, изключително почтен, с добри намерения, но не е във възможността на общината да намери 140 млн. лева, за да реализира проекта“, коментира министърът на културата. 

От такса „Смет“ ли ще се съберат средствата, попита той.

#Велислав Минеков #Тихомир Янакиев #Созопол #остров Свети Кирик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »