Колко време сме защитени след поставяне на КОВИД ваксина?

Колко време сме защитени след поставяне на КОВИД ваксина?
A A+ A++ A

За всяка ваксинация в България е необходимо да има консултация с медицински специалист. Това заяви в студиото на сутрешния нлок на бТВ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Решението за поставяне на ваксина зависи от медицинския специалист. Той се запознава със състоянието на пациента и може да се съобрази с препоръките на здравните власти.

Повод за думите му е отказът на лекари, които не са педиатри, да ваксинират 12-годишно дете, което по-късно е имунизирано в РЗИ.

Към момента 1,172 млн. българи са със завършен цикъл на ваксиниране и около 138 хил. са с еднодозова ваксина. Близо 2,300 млн. са поставените дози. В страната са доставени около 5,4 млн. ваксини, уточни той.

Има възможност ваксините на Пфайзер и на Модерна да бъдат поставени на деца над 12-годишна възраст. В Агенцията по лекарствата има постъпили само 2 съобщения за странични ефекти - повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните, предоставени от останалите международни агенции, каза Кирилов.

Около 7500 деца между 12 и 15 г. възраст са ваксинирани с тези две ваксини в Европа и 2800 младежи на 18-годишна възраст са с имунизация срещу коронавирус.

В България ваксинацията не се случва в темповете, в които се случва в ЕС, каза Кирилов и уточни, че вчера над 3000 души са имунизирани с еднодозова ваксина. 138 000 с Янсен, очакват се още доставки.

По думите на Кирилов данните показват между 6 и 8 месеца, в които ваксината пази хората, реакцията на имунната система е индивидуална. Има група от населението, която не реагира на ваксинация. Тези данни ще се развиват в течение на времето. И в Делта варианта защитата от ваксините се запазва висока, каза Кирилов.

Запитан, относно спирането на поставяне на ваксината на Модерна в Япония, Кирилов увери, че от Европейската агенция по лекарствата няма доказана връзка, продължава проучването. От тези партиди няма налични дози в ЕС, те се произвеждат на различна линия. Контролът е много сериозен, увери Кирилов.

 

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »