Вики Томова даде всичко на US Open, взе сет, но отпадна от яка американка

Вики Томова даде всичко на US Open, взе сет, но отпадна от яка американка
A A+ A++ A

Нашата Виктория Томова отпадна от US Open след трисетова загуба от световната №98 Лорън Дейвис в първи кръг от надпреварата - 2:6, 6:2, 3:6. Българката изигра много силен втори сет, но това не се оказа достатъчно и тя бе елиминирана на тази фаза от турнира за втора поредна година.

И двете опонентки записаха по три аса, като Томова отстъпваше значително по отношение на реализираните уинъри (12-26), но за сметка на това направи много по-малко непредизвикани грешки от Дейвис (34-54). Втората ни ракета бе почти безупречна при възможностите си за пробив, реализирайки три от четири (75%), но това се оказа недостатъчно, тъй като американката оползотвори четири от 11-те си брейкпойнта (36%).

Първи сет:

В доста оспорвания първи гейм Дейвис опитваше да затрудни Томова с комбинация от къси топки и мощни атаки от форхенд. Българката демонстрира добра игра в зашита, но в крайна сметка представителката на домакините постигна целта си и излезе напред в резултата.

Във втория гейм българката показа известни колебания и допусна изравняване от 30-0, но след това Дейвис допусна две поредни непредизвикани грешки и това позволи на Томова също да спечели първото си подаване.

За съжаление радостта на Томова не продължи дълго. Дейвис продължи да ѝ създава проблеми със силните си атаки по цялата ширина на корта и си върна водачеството при 2-1.

Американката владееше инициативата и в началото на четвъртия гейм и успя да стигне до първата точка за пробив в мача. Тя обаче бе пропусната след форхенд в мрежата, а впоследствие Томова успя да се възползва от колебанията в играта на опонентката си и отново възстанови равенството.

Началният удар на Дейвис отново започна да създава проблеми на втората ни ракета. С негова помощ световната №98 значително си улесни ситуацията на корта и направи резултата 3-2 в своя полза.

В шестия гейм Томова даде доста позитивни индикации, осъществявайки обрат от 0-30 до 40-30. В решаващите мигове обаче самообладанието на българката отново ѝ изневери и Дейвис увеличи преднината си, като реализира първия пробив в мача.

Американката играеше с все повече самочувствие, а атаките ѝ от дъното на корта продължаваха да бъдат много силни и прецизни. Това помогна на Дейвис да затвърди брейка и да се доближи на гейм от спечелването на сета.

Бекхендът продължи да бъде едно от най-ефективните оръжия на световната №98 – елемент от играта ѝ, за който Томова не успяваше да намери отговор. Дейвис записа нов гейм на 15, приключил с непредизвикана грешка на българската тенисистка, и по този начин представителката на домакините се наложи с 6-2 в откриващата част.

Втори сет:

В началото на втория сет Томова продължи да играе дефанзивно и да разчита по-скоро не грешки на опонентката си. Тази тактика донесе успех на втората ни ракета и тя поведе в резултата за пръв път от началото на двубоя след няколко атаки в аут на Дейвис.

Американката опита отново да постави под напрежение Томова, но атаките ѝ не бяха толкова точни, колкото в първия сет. В същото време българката пласира няколко много качествени бекхенда, с които намери пролуки в отбраната на своята опонентка и успя да удвои преднината си в сета.

Началният удар на Дейвис отново заработи и тя успя да върне интригата в сета, спечелвайки втория си сервис гейм.

Томова опита да затрудни американката с началния си удар и да държи разиграванията кратки. Подходът на втората ни ракета се оказа успешен и тя се наложи на нула при следващото си подаване, възстановявайки преднината от два гейма при 3-1.

Значително по-неопитната Дейвис продължи да се подлъгва по наглед пасивната игра на Томова и продължи да опитва да си върне инициативата, пласирайки атаки по цялата ширина на корта. Грешките на американката обаче продължиха да се увеличават и тя пропиля преднина от 30-0, позволявайки на Томова да реализира нов брейк.

Втората ни ракета запази добрия си ритъм и затвърди пробива с гейм на нула, повеждайки убедително с 5-1.

Томова не бе никак далеч от спечелването на сета, след като в седмия гейм навакса пасив от 15-40, но впоследствие грешките ѝ зачестиха и Дейвис успя да редуцира пасива си.

Втората ни ракета подобри значително играта си на ретур, като в същото време нейната опонентка продължаваше да показва колебания при атаките си. Няколко непредизвикани грешки на Дейвис значително улесниха Томова, която спечели подаването си на 15 и по този начин приключи втория сет при резултат 6-2 в своя полза.

Трети сет:

На старта на третия сет Дейвис опита да затрудни Томова по начина, по който го правеше в началото на мача – със силен сервис и мощни атаки от форхенд. Българката обаче бе подготвена за това и стигна до два поредни брейкпойнта. Първият бе спасен от световната №98, която обаче веднага след това допусна нова непредизвикана грешка и втората ни ракета взе водачеството.

Американката обаче се вдигна от нокдауна и прекъсна серията на Томова, като веднага върна пробива и изравни резултата.

Сервисът на Дейвис отново заработи и третият гейм мина точно по нейния план – с кратки разигравания, завършващи с прецизна атака близо до страничните линии. По този начин представителката на домакините успя да затвърди пробива си и да поведе с 2-1.

Томова бе на път да се окаже в много тежка ситуация и да изостане с пробив, но сервисът на българката ѝ помогна да избегне опасността. Именно това бе компонентът от играта, с който втората ни ракета изненада неприятно Дейвис и не ѝ позволи да се откъсне в резултата.

Впоследствие и двете опонентки заиграха доста по-офанзивно, но в размяната на атаки победител се оказа американката, която отново взе водачеството, правейки резултата 3-2 в своя полза.

Томова опита да постави опонентката си под напрежение по начина, по който съумя да го направи във втория сет – с атаки от бекхенд близо до страничните линии, но американката показа много добра игра в защита и успя да стигне до много важен пробив.

Втората ни ракета реши да разнообрази играта си и на няколко пъти излезе на мрежата, но Дейвис беше подготвена за това и отговори с добре премерени минаващи удари. Световната №98 завърши гейма с директна точка от сервис, правейки много голяма крачка към победата.

Американката продължи да бъде по-активната тенисистка на корта и сравнително лесно стигна до три поредни мачбола. Томова обаче показа завидна борбеност и спаси и трите, след което осъществи пълен обрат и редуцира пасива си в сета.

Разочароващото за нея развитие на осмия гейм обаче изобщо не разколеба Дейвис и тя завърши мача по възможно най-категоричния начин – с гейм на нула, оформяйки крайното 6-2, 2-6, 6-3 в своя полза, след 1 час и 45 минути игра.

#US Open #Виктория Томова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »