Плевнелиев в „Харвард“: Няма смисъл от инвестиции в нереформирани сектори

Плевнелиев в „Харвард“: Няма смисъл от инвестиции в нереформирани сектори
Пред студентите от „Харвард“ президентът Росен Плевнелиев очерта осем правила, които според него трябва да бъдат водещи за политиците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Инвестициите в нереформирани сектори не водят до икономически растеж, заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред студенти в САЩ.

В четвъртък държавният глава изнесе лекция в престижния „Харвард Кенеди Скул“ на тема „Пътища на развитие в Югоизточна Европа: българската перспектива“, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Oсновните проблеми, свързани с преодоляването на икономическата криза, трябва да се решават на национално равнище, а отпускането на допълнителни финансови ресурси все по-често се оказва неработещо решение“, посочи Росен Плевнелиев.

В Харвард президентът открои България като стабилен партньор и добър съсед в региона, както и като една от малкото държави в Европа, чийто кредитен рейтинг е повишен в условия на криза.

„В тази ситуация най-важно е да намерим стратегически партньори. Инвеститорите няма да дойдат заради един човек, а ще се установят в България заради наличието на работещи институции“, коментира президентът.

Като стъпка за привличането на инвеститори и за подобряване на бизнес средата Росен Плевнелиев посочи промените в Закона за насърчаване на инвестициите, работата по електронното правителство, както и административната реформа, която е в ход.

Пред студентите от „Харвард“ президентът очерта осем правила, които според него трябва да бъдат водещи за политиците.

„Необходимо е да имаш приоритети, да имаш ценности, да създаваш доверие, да търсиш консенсус, да не обещаваш всичко, а само това, което можеш да изпълниш, да търсиш дългосрочност на целите, да имаш свои инициативи и да приемаш инвестициите на обществените средства не като цел, а като инструмент“, каза Росен Плевнелиев.

Той открои и основните акценти в дългосрочната програма „България 2020“, както и концепцията за бъдещия „София тех парк“.

„Образованието, науката и технологиите трябва да имат общ фокус“, подчерта отново държавният глава. Запитан с какво България трябва да бъде популярна, Росен Плевнелиев отговори: „Иновации и туризъм“.

Президентът отговори и на въпроси, свързани с присъединяването на страната ни към еврозоната, като припомни, че България ще вземе своето решение в зависимост от развитието на процесите в държавите, въвели единната европейска валута.

Росен Плевнелиев разговаря с ръководството на „Харвард“ и се срещна с българските студенти там, както и с български възпитаници на MIT, „Уесли Колидж“ и Бостънския университет.

Пред тях Росен Плевнелиев сподели мнението си за необходимостта от създаването на база с данни за младите българи, които се обучават в чужбина.

„По този начин ще можем повече да подкрепяме вашите инициативи и да показваме вашия успех“, подчерта президентът.

В Бостън държавният глава откри и изложба, посветена на годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Работното посещение на президента в САЩ приключва в петък.

#„София Тех Парк“ #България 2020 #административна реформа #електронно правителство #Закон за насърчаване на инвестициите #туризъм #инвестиции #САЩ #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници