Урсула фон дер Лайен: 70 % от пълнолетносто население на ЕС е напълно ваксинирано

Урсула фон дер Лайен: 70 % от пълнолетносто население на ЕС е напълно ваксинирано
A A+ A++ A

70 % от пълнолетното население на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона граждани в ЕС вече са получили пълна имунизация.

Председателят на Европейската комисия — Урсула фон дер Лайен заяви: „Пълната ваксинация на 70 % от пълнолетното население в ЕС още през август, е голямо постижение. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи.“

Глобално сътрудничество и солидарност

Бързата и пълна ваксинация в Европа и по света е от ключово значение за контролиране на въздействието на пандемията. Комисията „Екип Европа“, като част от усилието на ЕС за споделяне, има за цел до края на 2021 г. да предостави най-малко 200 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи, посредством COVAX.

Подготвяне за нови варианти

Предвид заплахата от нови варианти на COVID, EС ще продължи да осигурява достатъчно ваксини, включително адаптирани такива, и през следващите години. Ето защо на 20 май ЕС подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г.

Допълнително са договорени и нови 150 милиона дози Moderna.

Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.

Изказването на председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен може да видите в споделеното видео.

 

#ваксинация #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"