Стефанос Циципас оцеля в 5-часов трилър и 5 сета срещу невероятния Анди Мъри

Стефанос Циципас оцеля в 5-часов трилър и 5 сета срещу невероятния Анди Мъри
A A+ A++ A

Най-очакваният мача от първия кръг при мъжете на US Open между Стефанос Циципас и Анди Мъри не разочарова. Световният №3 оцеля в суперсблъсъка от ден №1 като след почти 5 часа игра и 5 сета стигна до изключително трудния успех и място във втори кръг на турнира след 2:6, 7:6 (7), 3:6, 6:3, 6:4.

Мъри е първият тенисист, който се състезава на сингъл с метална тазобедрена става, но това не му попречи да играе на много високо ниво и за пореден път да демонстрира, че продължава да бъде сред най-добрите дори и в този етап от кариерата си. Трикратният шампион от Големия шлем бе напълно равностоен на един от тенисистите в най-добра форма през годината, но в крайна сметка за първи път в кариерата си загуби в първи кръг в Ню Йорк.

Циципас завърши мача с 67 уинъра спрямо 42 на съперника. И двамата бяха с положително съотношение спрямо непредизвиканите грешки, които бяха 51 при поставения и 38 за 112-ия в настоящата ранглиста. Шотландецът реализира 4 пробива от 11 възможности, докато гъркът завърши с 3 от 10. До голяма степен ключов се оказа вторият сет, в който Мъри пропусна два сетбола и в крайна сметка допусна обрат от 2-1 сета.

Срещата не бе лишена и от напрегнати моменти, като най-големият такъв бе преди петия сет, когато Циципас взе доста дълга пауза, за да отиде до съблекалните, което вбеси съперника му. Мъри пък имаше проблеми с обувките, които се изпотиха, а се оказа, че не разполага с друг чифт.

„Трябваше да направя голяма саможертва. Днес атмосферата беше невероятна. Публиката в Ню Йорк е като никъде другаде. Това, че можем да се състезаваме пред публика е изумително. Чакахме го в продължение на една година. Надявам се да запазя играта си и за следващия мач“ – каза победителят на корта веднага след двубоя.

Мачът започна с много силен тенис от страна на Мъри от самия старт, като в същото време Циципас определено не се чувстваше комфортно на корта. Гъркът бъркаше често в началото и така се стигна до серия от пет поредни гейма в полза на бившия №1 – от 0-1 до 5-1, което доведе до успеха в сета.

Във втората част световният №3 стабилизира играта си, като уинърите вече бяха почти двойно повече спрямо грешките, а на първи сервис загуби само една точка в целия сет. И двамата съперници имаха по един по-труден гейм на начален удар и закономерно се стигна до тайбрек. В него при 6-4 шотландецът имаше два сетбола, но така и не можа да поведе с 2-0 сета. Гъркът оцеля, след което на свой ред реализира втората си възможност за край на частта.

Дори и това обаче не можа да разколебае Мъри, който в третия сет заигра още по-агресивно. Единственият пробив дойде в началото за 2-0, а в петия гейм той отрази четири брейкбола на съперника си, за да стигне малко по-късно до успех в сета.

До този момент Циципас така и не бе достигал до пробив, но това се промени в началото на четвъртия сет, след като по време на паузата Стефанос получи медицински таймаут за болки в крака.

Сетът започна със серия от пет поредни гейма за гърка. Въпреки резултата, британецът не се отказа от борбата и дори върна един от двата пробива пасив, след което удължи серията си на три гейма след спасен сетбол. Все пак, на собствен начален удар Циципас съумя да сложи край на частта и да вкара мача в пети решителен сет.

Той започна след доста дълга пауза, тъй като гъркът отиде до съблекалните, а всичко това вбеси бившият №1 и той не скри мнението си по темата.

„Той мами. 20 минути, а тоалетната е точно там. Никога не ми е отнемало толкова време да отида до тоалетната“ – коментира Мъри, което доведе до поредния „тоалетен скандал“ за Циципас след нещо подобно, което се случи във финала му в Синсинати срещу Александър Зверев.

Дългата пауза определено повлия на шампиона от US Open 2012, който допусна пробив още в откриващия гейм на петия сет и до края така и не успя да го върне. Оттам насетне той печелеше лесно подаванията си, като брейкбол получи в четвъртия гейм. Тогава обаче гъркът се справи много добре с опасността, а с два хубави сервиса поведе с 3-1.

До края Циципас не трепна и така стигна до много трудната победа. Във втори кръг негов съперник ще бъде Адриан Манарино, който също трябваше да играе пет сета, за да отстрани сънародника си Пиер-Юг Ербер след пълен обрат – 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-3.

„Трябваше да покажа на какво съм способен срещу един великолепен шампион, който никога не се отказва. Той не ми даде много възможности, все още може да играе на много високо равнище“ – коментира Циципас пред Евроспорт.

В същото време, в своя мач №837 на ниво АТР, Марин Чилич за първи път се оттегли в хода на двубоя. Хърватинът спечели с тайбрек първите два сета срещу Филип Колшрайбер, но загуби следващите два и имаше огромни физически проблеми, заради което при 0-2 в петия прекрати участието си в мача.

Аут от турнира е и Джон Иснър, който загуби в три сета от сънародника си Брендън Накашима – 6-7(7), 6-7(6), 3-6.

#US Open

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"