Иван Костов: Някой си прави шега с България за АЕЦ „Белене“

Иван Костов: Някой си прави шега с България за АЕЦ „Белене“
В интервю пред bTV Иван Костов заяви, че ефектът от „интригата“ с новия инвеститор щял да е скриването на документи за злоупотребите в АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският инвеститор за АЕЦ „Белене“ може да се окаже непознат на американците, твърди лидерът на ДСБ Иван Костов, позовавайки се на източници на партията.

Сред тях Костов изброи дори конгресмени и сенатори, които определили намеренията на консорциума като „шега“.

В интервю пред bTV Иван Костов заяви, че ефектът от тази „интрига“ щял да е скриването на документи за злоупотребите в АЕЦ „Белене“ и пропъждане на евентуалните инвеститори за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Шега с България си прави този, който в момента разиграва Народното събрание“, каза лидерът на ДСБ, но не посочи конкретни лица.

Най-разумно според него е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор.

„Ако няма становище или референции за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува. И тогава думите на премиера ще увиснат във въздуха. Всичко изглежда друга игра, в която няма нищо американско“, каза Иван Костов.

Той се съгласи, че „някой си играе с България по мегапроект“, посочвайки руските производители на реактора.

„Богомил Манчев не може да води американски инвеститори, няма как той да представлява Америка“, каза още Иван Костов и призова зрителите да прочетат характеристика за милионера в „Уикилийкс“.

„Нека да се махне Америка и тогава да се погледне проектът: Руснаците искат отново да строят АЕЦ „Белене“ и Бойко Борисов им поставя условия и иска да се спазари с тях. Въпросът е защо го прави“, каза Иван Костов, според когото премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

„Може би не трябва да се прави референдум, за да не се погребва завинаги проектът за АЕЦ „Белене“. Страх го e и че тази могъща сила – източният ни съсед, ще се окаже срещу него на изборите“, предположи Иван Костов.

Той коментира, че в настоящата ситуация сякаш Русия наплясква България, в стилистиката на коментара на вицепремиера Симеон Дянков.

„Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в техническиq и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила“, категоричен бе Костов.

Той обяви, че ДСБ няма да подкрепят решение, с което да се отмени решението на правителството и на Народното събрание за спиране на изграждането на АЕЦ „Белене“.

Евентуално приемане на подписката, която управляващите събират в парламента, според него ще предизвика необратими последици.

Иван Костов даде за пример това, че според него страната ще бъде вкарана в разговор с „крайно съмнителни субекти“, което ще жертва авторитета й и ще я направи непредвидим партньор.

Освен това България ще бъде страна, която преразглежда ключови стратегически решения през по-малко от шест месеца, посочи още тъмносиният лидер.

И трето – България се вкарва в интрига от народните представители, без да има представа дали този инвеститор е в състояние да изгради и да продава ток от АЕЦ „Белене“, заключи Иван Костов.

#Богомил Манчев #НЕК #„Глобъл пауър консорциум“ #АЕЦ „Козлодуй“ #Иван Костов #ДСБ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"