Походът на Гришо на US Open тръгна успешно с бой над анонимник под №542 в ATP

Походът на Гришо на US Open тръгна успешно с бой над анонимник под №542 в ATP
A A+ A++ A

Нашият Григор Димитров започна участието си на тазгодишното Открито първенство на САЩ с убедителна победа над световния №542 Сам Рифис в 3 сета - 6:1, 7:6 (3), 6:3. Участващият с „уайлд кард“ представител на домакините опита да затрудни първата ни ракета и бе само на гейм от спечелването на втория сет, но въпреки това световният №18 не допусна сензация и се класира без проблеми за следващата фаза.

Там Димитров ще се изправи срещу Алексей Попирин или Раду Албот.

Българинът бе значително по-ефективен на сервис, като записа 14 аса срещу само един на Рифис, като освен това направи по-малко двойни грешки (5-8). Световният №18 регистрира повече уинъри (42-17) и по-малко непревдизвикани грешки (28-43), като в същото време можеше да се похвали с 90% спечелени на първи сервис точки (43/48). Димитров реализира четири от десетте си точки за пробив (40%), докато Рифис оползотвори единствения брейкпойнт, до който успя да достигне.

Първи сет:

Първата точка в мача дойде след ас на Димитров, след което българинът лесно увеличи преднината си на 40-0. Българинът си позволи леко отпускане и допусна първата двойна грешка в мача, но въпреки това спечели убедително подаването си и излезе напред в резултата.

В началото на втория гейм сервисът на Рифис затрудни първата ни ракета и американецът поведе с 30-0. Впоследствие обаче 22-годишният представител на домакините допусна две поредни непредизвикани грешки, които помогнаха на Димитров да осъществи обрат и да реализира първия пробив в мача.

Световният №18 продължи да показва колебания на първи сервис и допусна нова двойна грешка, но компенсира с няколко много добре изградени атаки и затвърди брейка, като по този начин увеличи преднината си на 3-0.

Рифис установи, че атаките от основната линия няма да му бъдат достатъчни и опита да изненада Димитров с няколко излизания на мрежата. Това, комбинирано с няколко непредизвикани грешки на българина, помогна на колежанския шампион да прекъсне серията на 15-ия в схемата и да намали изоставането си.

Окрилен от успешния за него четвърти гейм, Рифис опита да постави Димитров под напрежение и да върне пробива. Българинът обаче реагира по възможно най-добрия начин и охлади ентусиазма на опонента си с гейм на нула за 4-1.

След втората почивка в сета Димитров предприе по-дефанзивен подход и тази тактика се оказа успешна. Рифис направи няколко грешки, а при атаките си българинът използва по много добър начин опразнените пространства в корта. В последното разиграване американецът пласира трудна къса топка, но световният №18 успя да достигне до нея и да пласира елегантен минаващ удар, който не остави шансове на опонента му.

Сервисът на Димитров затрудни сериозно Рифис в седмия гейм и българинът стигна до два поредни сетбола. Световният №542 спаси първия със сполучливо излизане на мрежата, след което опита да го направи за втори път, но бе „матиран“ от перфектен бекхенд уинър на българина, който спечели категорично първия сет с 6-1 след 27 минути игра.

Втори сет:

Димитров бе на път да продължи силната си серия, но в откриващия гейм на втората част пропусна две последователни възможности за пробив и позволи на Рифис да поведе в геймовете за пръв път от началото на мача.

Радостта на американеца обаче не трая дълго, тъй като Димитров записа нов гейм на нула и възстаови равенството.

Първата ни ракета се озова в много неприятна ситуация в третия гейм, но показа опита и класата си и осъществи обрат от 0-40, реализирайки важен пробив за 2-1.

Димитров си позволи отпускане в четвъртия гейм, приключил с двойна грешка от негова страна, и това позволи на Рифис да запише брейк и да изравни резултата.

Българинът не бе далеч от това да си върне водачеството, но пропиля преднина от 30-0 и позволи на Рифис да затвърди брейка си и да осъществи пълен обрат, повеждайки с 3-2.

Шестият гейм протече по аналогичен сценарий, но при разменени роли – Димитров бе на път да изостане с пробив, но осъществи обрат от 0-30 и спечели подаването си.

Българинът можеше да реализира нов пробив, след като изравни от 0-40 в седмия гейм, но допусна непредизвикана грешка при наглед лесна атака от форхенд, а в последвалото разиграване Рифис пласира зрелищен форхенд уинър, който му върна преднината в сета.

Димитров обаче преоктри добрия ритъм, който демонстрираше в началото на сета, и спечели следващото си подаване на 15, възстановявайки равенството при 4-4.

Това не притесни Рифис, който продължи да играе много агресивно и атакуващо. Димитров показа добра игра в дефанзивен план и стигна до брейкпойнт, който обаче бе пропуснат след неуспешна атака при мрежата. Американецът се възползва от колебанията на първата ни ракета и отново спечели подаването си, доближавайки се само на гейм от изненадващо спечелване на сет.

Световният №18 обаче не позволи на опонента си да реализира решаващ пробив и записа гейм на нула, в който реализира три поредни аса.

Рифис продължи да поддържа висок процент на вкаран първи сервис и това отново доведе до проблеми за Димитров. Българинът отново допусна грешки във важни моменти и така опонентът му си върна водачеството при 6-5.

Първата ни ракета подобри значително представянето си в сравнение с предходния гейм и пласира няколко много качествени атаки, като по този начин спечели убедително дванадесетия гейм и доведе сета до тайбрек.

Димитров се оказа в ролята на изоставащ, но след това пласира три безответни точки. Рифис редуцира пасива си, но след това българинът подобри значително своя начален удар и това му помогна да поведе с 5-2. Рифис прекъсна серията на опонента си, но след това допусна двойна грешка и предостави три последователни сетбола на световния №18. Димитров завърши толкова трудния за него сет по чудесен начин – с директна точка от сервис, надделявайки със 7-6(3).

Трети сет:

Рифис се прибра до съблекалнята след края на втория сет и почивката му се отрази ползотворно за кратко, повеждайки с 30-0 в началото на третата част. Впоследствие обаче Димитров взе инициативата и пласира няколко атаки близо до страничните линии, които неговият опонент не успя да отрази и 15-ият поставен излезе напред в резултата.

Рифис опита отново да бъде агресивен и да атакува, но опитът на Димитров си пролича. Българинът игра много добре в защита и на няколко пъти подмами опонента си да излезе на мрежата, след което пласира много прецизни минаващи удари. Рифис не успя да намери отговор на тактиката на първата ни ракета и той записа пробив за 2-0.

Димитров продължи да доминира и затвърди пробива си, оттегляйки се с комфортна преднина от 3-0 при първата почивка в сета. В последното разиграване в третия гейм българинът си заслужи място в компилацията с най-добрите изпълнения от първия ден на US Open – той догони една топка далеч извън корта, след което пласира брилянтен бекхенд уинър, който му заслужи поздравленията от страна на зрителите на първия ред на трибуната на корт №5.

В четвъртия гейм Димитров успя да изравни от 0-30, но след това Рифис пласира прецизен бекхенд уинър, псоелдван от непредизвикана грешка на първата ни ракета.

Сервисът на първата ни ракета отново започна да затруднява сериозно младия американец и Димитров успя сравнително лесно да си върне контрола върху сета, възстановявайки разликата от три гейма при 4-1.

Рифис успя да отново да намали изоставането си, като офанзивната му тактика се оказа успешна и той не позволи на първата ни ракета да запише втори пробив от началото на сета.

Димитров направи нова крачка към спечелването на мача след като надделя убедително в седмия гейм. Американският тенисист продължи да атакува смело, но световният №18 отговори на предизвикателството по чудесен начин и спечели подаването си на 15. Димитров стигна до два поредни мачбола, но те бяха пропилени след две поредни неуспешни атаки на първата ни ракета. Впоследствие българинът пропусна още една възможност за спечелването на мача и Рифис намали резултата на 5-3.

Разочароващото за него развитие на осмия гейм обаче не разколеба Димитров. Точно обратното – световният №18 продължи да играе много агресивно и приключи мача с гейм на нула, триумфирайки с 6-1, 7-6(3), 6-3 след малко повече от два часа игра.

TennisKafe.com

#US Open #Григор Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"