Полезни съвети преди теглене на кредит онлайн

Полезни съвети преди теглене на кредит онлайн
pixabay.com
A A+ A++ A

Онлайн заемите са полезен финансов продукт, носещ облекчения и улеснения за потребителите. Кандидатстването се осъществява изцяло онлайн и само срещу лична карта, одобрението идва за минути, а усвояването на средствата е по удобен, предпочитан и посочен от потребителя начин – банков превод, банков клон, каси на Easy Pay и други. Начинът на погасяване на вноските също е съобразен с потребителските нагласи и предпочитания.

Много банкови и небанкови финансови институции предлагат и свое разработено приложение, с което потребителят да управлява лесно, сигурно и удобно своя кредит. Често онлайн кредитите са и единственото възможно решение за твърде заетите хора, които нямат време и възможност да присъстват физически в банков клон, за да кандидатстват за кредит. Всичко това заедно с липсата на изискване за посочване на поръчители прави този финансов продукт предпочитан от редица потребители. За да бъде кредитът онлайн полезен финансов инструмент обаче, важно е да знаете на какво да обърнете внимание, преди да кандидатствате.

За какво да внимавате, преди да кандидатствате за кредит?

  1. Проверете финансовата институция. Необходимо е да се уверите, че тя е регистрирана, легитимна и сигурна. Потърсете мнения за нея от други потребители. Ще почерпите ценен опит.

  2. Заложете на банкова финансова институция с история и изградено име. Тя предлага по-високо ниво на сигурност на личните данни и парите ви, а това е важно, когато кандидатствате за кредити онлайн без поръчител.

  3. Изчетете внимателно преддоговорната информация. Проверете за скрити условия и такси.

  4. Сравнете оферти от различни финансови институции и изберете най-изгодната сред тях. За целта е важно да обърнете внимание не само на лихвения процент, но най-вече на ГПР – годишен процент на разходите. Той ви показва колко всъщност е скъп вашият кредит и какво ще ви струва.

  5. Използвайте кредитния калкулатор на сайта на институцията, пред която кандидатствате за кредит. Калкулаторите дават възможност да изчислите месечната си вноска при различни суми и срок на кредита. Ползите от калкулатора са в няколко направления – дава ви възможност да изберете сума и срок, при които месечната вноска отговаря на вашите финансови възможности и ще съумявате да я покривате безпроблемно. Също така ви помага да предвидите разходите си, да пренапишете бюджета си, като се съобразите с месечната вноска по кредита.

    Кредитният калкулатор ви помага и да получите одобрение на молбата си. Ако кредитът, за който кандидатствате, не отговаря на финансовите ви възможности, а месечната вноска – на дохода ви, вероятността да получите отказ е голяма. Този неприятен риск отпада, като използвате калкулатора и намерите срок и сума, съответстващи на доходите ви.

  6. Запознайте се с изискванията за отпускане на кредита. Ако не работите на трудов договор, шансовете ви са нулеви. Същото се отнася и ако възрастта ви е под необходимата.

  7. Проявете интерес към застраховка на кредита, предлагана от финансовата институция. Някои застрахователи поемат изцяло или частично кредита ви, ако сте в затруднена ситуация – безработица, болест, хоспитализация, а други дори ви подпомагат финансово. Това ви дава сигурност и стабилност.

  8. Поинтересувайте се от възможните начини за погасяване на кредита, за да изберете най-удобния за вас.

  9. Съставете си резервен план за погасяване на кредита, ако изпаднете в затруднение. Това ще ви спаси от лошо кредитно досие и финансов крах.

  10. И не на последно място – преценете добре нуждата от кредит и възможностите ви да го погасявате.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"