Откриха нов щам с висока степен на мутация

Откриха нов щам с висока степен на мутация
A A+ A++ A

Специалисти от ЮАР са идентифицирали нов щам на коронавирус в страната, който има повишена степен на мутация. Това съобщи местният новинарски портал Eyewitness (EWN) в понеделник, предава TACC.

Щамът, наречен C.1.2, е идентифициран от специалисти от Южноафриканския национален институт по инфекциозни болести. Министерството на здравеопазването на страната вече е предупредило Световната здравна организация (СЗО) за новия вариант на COVID-19.

Учените са стигнали до заключението, че новият щам на коронавируса може да има повишена агресивност и по-висока устойчивост на ваксини. C.1.2 е открит за първи път през май. Това е мутация на щам С.1, идентифициран в Южна Африка през януари 2021 г. Порталът отбелязва, че групата на коронавирус, известна като C. 1, претърпява бърза мутация с появата на все по-многобройни варианти. Южноафрикански експерти са установили, че в група С.1 процентът на мутации е два пъти по-висок, отколкото в други.

Последните изследвания показват, че C.1.2 вече е проникнал в Демократична република Конго, Китай, Нова Зеландия, Обединеното кралство, Португалия, Швейцария и на остров Мавриций. ЮАР е на първо място в Африка по брой на заразените с коронавирус - 2 638 981 души, 78 377 са починали. Страната е получила 11,9 милиона ваксини срещу COVID-19. 5,6 милиона души или 9,6% от гражданите са завършили пълния курс на ваксинация.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »