Ще напусне ли Унгария ЕС? А други след нея?

Ще напусне ли Унгария ЕС? А други след нея?
A A+ A++ A

Смятам, че Виктор Орбан готви държавата си за излизане от Европейския съюз. Ако не, то той играе рискова игра на покер с управляващите в Брюксел. 

По-рано тази седмица унгарският вестник "Магяр Незмет" пусна статия със заглавие "Време е да говорим за "Унгзит". Това е сериозно развитие, тъй като това издание неофициално се счита за "говорител" на правителството на Орбан.

Миналия месец вестникът обяви, че "времето е дошло, сега през юли 2021, да обмислим сериозно възможността за нашето оттегляне от съюз на нациите с хиляди кървящи рани, показващ имперски симптоми и заплашващ изключително арогантно източно и централноевропейските държави".

Според изданието е наличен и сблъсък между Западните и Източните европейски ценности. В коментар "Магяр Нмезет" "...пътищата ни се разделят със Запада... който чупи традиционните християнски морал и ценности. Вместо това те целят да произведат космополитна, безлична световна общност, базирана на разюздано самоунищожаване на индивида... който ние, унгарците, поляците и централните и източноевропейски народи ценим като наша културна и религиозна основа".

Прочитайки това изпаднах в Дежа ву от Брекзит. Още през 2010 г., Daily Express, бе първият вестник във Великобритания, който се обяви в подкрепа на излизнето на страната от ЕС.

Тогава вестникът обяви, че "от този ден насам нашата енергия ще е насочена към това да продължаваме каузата на тези, които смятат, че Великобритания ще е по-добре извън съюза. След толкова много години, прекарани като жертва на брюкселски кражби, тормоз, свръхрегулация и вмешателство, времето дойде за великобританците да си спечелят обратно държавата и да възстановят легитимността и отговорността на техния политически процес"

За да получим малко перспектива за това изречение, трябва да отбележем, че това е първото такова изказване във великобритански вестник, което е било на страната на това държавата да се отдели от Европейския съюз, от референдума през 1975 г. насам. Изведнъж това да си "за" нещо, което впоследствие се превърна в Брекзит, вече не беше "бръщолевения на политически мухи", а се превърна в мейнстрийм идея. Всъщност смелото решение на Daily Express да публикува такава новина е едно от най-важните събития по дългия и каменист път към Брекзит през 2016 г.

Сега историята се повтаря в Унгария. Не може да бъде съвпадение, че най-масовият унгарски вестник сега задава въпроса дали държавата трябва да остане като член на блока. Особено когато става въпрос за издание, което е близко до управляващите. Това идва директно от наръчника за Брекзит.

И изглежда и Брюксел започва да се събужда за факта, че по всичко личи, че Унгария сериозно се замисля да излезе през вратата. Вчера бе обявено, че Европейската комисия е пропуснала крайния срок, в който може да наложи финансови наказания над Унгария за това, че не е съгласна с "ценностите" на блока. Това несъмнено ще предизвика междуинституционален конфликт в европейската столица, тъй като Европейският парламент настоя държавата на Орбан да бъде наказана. Нищо чудно няма да има ако спорът се пренесе в Европейския съд, тъй като ЕП е убеден в желанието си да "накаже" Унгария заради позицията относно правата на LGBTQ движението.

Но фактът, че Европейската комисия, която не е обвързана с публичните мнения така както Парламентът, не е готова да обяви санкции над Унгария, е много информативен. Докато ЕС нямаше търпение да накаже Полша, може би защото бе убеден, че правителството ще отстъпи, сега изглежда третира Орбан много по-меко. Може би най-накрая лампите в Брюксел са светнали и някой там е осъзнал, че да въведе финансови санкции над Унгария ще е ход, от който полза ще има единствено Орбан.

Може да се каже, че той играе рискова игра. Но това е така, само ако предположим, че той действително иска да остане в Европейския съюз. А това не е много убедително. Предполагам, че Орбан внимателно подхожда към евентуален "Унгзит", "проверявайки колко е топла водата". Ако температурата й е приемлива, той ще скочи директно в басейна. Това може да се окаже искрата, която да запали криза в Европейския съюз, по-лоша от Брекзит. 

Великобритания никога не е била комфортен член на ЕС. Винаги е била колеблива да бъде партньор, никога не е била приятел,което направи развода неизбежен.

Унгария обаче е абсолютно различна ситуация, тъй като тя е клиент на броячите на зърна в Брюксел. Тя разчита и се радва на европейските фондове, за разлика от Великобритания, която изпращаше пари на Брюксел като невидяла. Накрая обаче Унгария може да прецени, че парите не са всичко, а традиционните ценности са по-важни. 

И когато и ако това стане, бих се обзаложил, че и други източноевропейски страни ще последват, тъй като вече се усеща растящото напрежение срещу постоянно растящия Западен диктаторски либерализъм.

*Коментарът е на Пол НУТАЛ – историк, автор на книги и бивш политик. Той бе член на Европейския парламент между 2009 и 2019 г. и бе един от най-видните поддръжници на Брекзит. 

Превод: Георги Русчев, flagman.bg

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори