Правят ли партия Петков и Василев?

Правят ли партия Петков и Василев?
A A+ A++ A

Ще има ли партия на двамата най-харесвани служебни министри - на финансите Асен Василев и на икономиката Кирил Петков? Краткият отговор е - не се знае. Но по всичко личи, че двамата са готови да останат в политиката. Въпросът е как. Конкретният план за действие от тяхна страна има потенциал да прекрои политическия пейзаж.

За това, че смятат да правят собствен политически проект в партийните среди се говори от седмици. През последните дни обаче неофициално се твърди, че двамата вече разговарят с хора, които се опитват да привлекат към евентуалната си партия.

Петков и Василев не отричат, но и не потвърждават официално намеренията си. Изказвания на икономическия министър обаче са именно в посока нова партия. Неофициално пред Mediapool и хора от служебния кабинет, и представители на всички формации в парламента признават, че знаят за това.

В петък пред журналисти Василев обяви, че докато е служебен министър "няма да участвам в такъв проект". Неофициално обаче се говори, че евентуалната партия ще бъде обявена след президентските избори и след очертаващите се нови парламентарни такива. Причината – очакванията на самите партии са след евентуалния нов вот за парламент да бъде съставено краткосрочно правителство, което би дало възможност на Василев и Петков да регистрират нова партия и да се явят на следващи избори след средата на следващата година.

Пред Mediapool обаче депутати от различни формации коментираха, че това са "сметки без кръчмаря", защото "няма нищо по-дългосрочно от евентуално временно редовно правителство". В този смисъл пред партия около двамата служебни министри стои въпросът колко дълго биха чакали, за да се явят на избори.

За евентуалната формация на Петков и Василев някои депутати спекулират, че ще е начало на партия около президента Румен Радев. Според представители на служебния кабинет и хора, близки до Радев, обаче такава партия дори не е съгласувана с него. За проект на президента се заговаря периодично, но самият държавен глава не е давал сигнали в тази посока.

Дали партия на служебните министри би могла да прерасне в президентска партия не е сигурно.

Друго възможно развитие е двамата да станат лица на "Демократична България" (ДБ) – тук има потенциал и вероятно би означавало знак за формиране на по-широк политически блок в бъдеще.

Подобен развой обаче би означавал двамата министри да станат част от крилото на т. нар. "протестни партии", но без ИТН , която се подреди в общ фронт с ДПС и ГЕРБ именно срещу тези министри.

Ако обаче е формация, която неофициално е на Радев, тя ще е конкурент на всички протестни партии и ще доведе до поредно раздробяване на реформаторския електорат, тъкмо когато се обедини в някаква степен.

Петков и Василев се обявяват за изкореняване на корекционния модел, което ги сближава с "партиите на протеста". В такъв случай и БСП би попаднала в първия лагер, не защото е ентусиазирана по отношение на реформите и ценностите, а заради ситуацията, в която се намира – трудно би се коалирала с ГЕРБ, а още повече би ѝ коствало да се конфронтира с президента, макар да публична тайна, че Радев и Нинова не се разбират.

Знаците от Петков

Потенциалът на партия около Петков и Василев за пръв път бе представен официално при проучване на "Маркет линск" от социолога Добромир Живков. В четвъртък пред бТВ той обяви, че има голям потенциал и за нова партия, която да е около най-популярния от служебните министри Кирил Петков и Асен Василев: "Трудно е да се каже, че се връща доверието в старите партии. Нови политически сили могат да размесят пластовете. Има политици във фокуса на обществото, които се ползват със силна подкрепа и имат потенциал, създавайки партия, да станат сериозна политическа сила в българското пространство".

Самото проучване на агенцията пък показа, че доверието към служебния кабинет расте, а най-разпознаваемите министри са именно Кирил Петков и Асен Василев, които се ползват с подкрепата съответно на 42 и 31 на сто от гражданите.

И преди проучването обаче подкрепата към двамата е видима, дори в социалните мрежи. Във Фейсбук има няколко групи в подкрепа на Петков, като една от най-големите е "Кирил Петков за Министър-Председател на Република България", която има над 85 000 членове. Личният профил на Петков също членува в нея.

Именно там във вторник министърът за подреден път индиректно даде заявка за негова партия:

"Промяната е започнала и няма връщане назад! Тази промяна е отборна задача и заедно с Асен Василев сме много мотивирани да ускорим тази промяна. Реално Вашата подкрепа е важна за нас, защото чувстваме, че отборът ни става все по-голям с всеки изминал ден. Благодаря!".

Думите му са по повод атаките срещу него дали е бил канадски гражданин, когато е станал министър – нещо, което не е позволено според конституцията, но от ИТН изненадващо предложиха ограничението да отпадне.

Въпросната публикация на Петков от вторник обаче не е първата му заявка, че смята да остане в политиката. Още в началото на август той каза пред БНР:

"Да, пука ни за България. Не, няма да изчезнем сега по бизнесите си. Ще си ги управляваме, но всеки от нас в момента има доста голяма енергия да бъде част от продължителната промяна на България. Със сигурност ще бъдем активни".

Какви са ходовете на "Демократична България"

Петков е бил част от Националния съвет на партията на Христо Иванов "Да, България", която е част от "Демократична България". Освен това той и Василев са харесвани от симпатизантите на обединението и в този смисъл бъдещ техен проект наистина може да "откъсне" от избирателите на ДБ.

Дясната коалиция обаче има желание да запази обединението на избиратели, което постигна след години усилия и разочарованието на гласоподавателите им от "Реформаторския блок".

Така пред коалицията възможен ход е да се опитат или да привлекат двамата в обединението си, или да обявят отсега, че Петков е кандидатурата им за евентуален бъдещ премиер, а Василев – за финансов министър.

В най-чистия случай обаче подобен ход би следвало да се случи изключително бързо – преди Радев да е издал указ за нов служебен кабинет след очертаващия се провал на третия мандат, който беше връчен на БСП.

И все пак, както в генералната политическа картина – не е ясно дали и кога би се появила подобна формация. Ако тя наистина не е съгласувана с Радев, а ДБ има интерес да не се стига до конкурент на полето на обединението, то партията на Петков и Василев може да остане само желание и двамата в най-добрия случай да станат министри в бъдещ редовен кабинет.

Симона Костадинова, Mediapool

Снимка: БТА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »