Няколкостотин военни ще вардят границата ни от мигранти

Няколкостотин военни ще вардят границата ни от мигранти
A A+ A++ A

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия.

Това съобщи днес министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET, посочват от пресслужбата на военното ни министерство.

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница.

Предстои да бъде издадена министерска заповед за участието на военнослужещите в охраната на българската граница.

"Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това", подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

"Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост)", допълни военният министър.

Министър Панайотов съобщи, че евакуацията на 70-те афганистански граждани вече е в ход:

"По-точно 18 човека са евакуирани вече от Афганистан. В момента работим по евакуирането на останалите".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай