Премиерът се накарал на депутата, предложил данък върху пенсиите

Премиерът се накарал на депутата, предложил данък върху пенсиите
Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много, обявил премиерът на заседанието на Министерския съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се скарал на депутата от ГЕРБ Борис Грозданов, който преди дни поиска пенсиите да бъдат обложени с данък общ доход (ДОД), когато падне таванът им от 700 лв.

„Дянков, вчера се свързах с депутата от ГЕРБ, който беше говорил за данъци върху пенсиите, накарах му се много и вижте, свържете се с нашата парламентарна група там и по такива теми, които не само че не са обсъждани, не само че ако се вземат като решение, това е тежко политическо решение и трябва да заседава Изпълнителна комисия, Министерски съвет, за да кажем, че е така“, заявява премиерът Бойко Борисов според стенограмата от редовното заседание на Министерския съвет в сряда.

По време на среща на Столична община с депутати и районни кметове на 24 септември Борис Грозданов, който е член и на бюджетната комисия в парламента, обяснил, че след падането на тавана на пенсиите от 700 лв. след 2014 г. може да се въведе позната в ЕС практика за налог върху парите, надвишаващи тази сума.

Според него единственият аргумент пенсиите в момента да не се облагат е именно таванът.

От парламентарната група на ГЕРБ още тогава отрекоха подобна идея да се обсъжда от мнозинството и определиха изказването на депутата като изненадващо.

„Да излезеш и да хвърлиш такава тема, че ще облагаш пенсиите на хората с данък, е просто тотален удар срещу мен, вас и партията. Така че изрично, като направите група, това да им бъде казано“, посочва още Бойко Борисов.

Премиерът подчертава, че има теми, които депутатите могат да обсъждат колкото искат, но не могат да предлагат собствени идеи без одобрението на партийното ръководство, особено „скандални“ идеи като тази на Борис Грозданов.

„Ние се чудим как да съберем пари, за да вдигнем пенсиите и с вдигането на пенсиите им говориш за данък върху пенсията, това здравият разум не го допуска“, категоричен е Бойко Борисов.

„Цветанов, ти също по чисто партийна линия. Не могат да се правят такива изказвания, които се вземат, и гледам по телевизиите сутрин вървят само надписи: „ГЕРБ предлага данък върху пенсиите“. Защо, защото някой се сетил, че може да експериментира и да си говори там. Имат достатъчно време на трибуната в парламента да си говорят, ама колкото искат, по хиляди теми, които се обсъждат в парламента“, заявява още Бойко Борисов.

#Бойко Борисов #премиер на България #Борис Грозданов #депутат от ГЕРБ #ДОД #данък общ доход #пенсии #стенограма #Министерски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"