Йордан Цонев: Темата с гражданството на Кирил Петков не е свършила, Румен Радев е нетолерантен

Йордан Цонев: Темата с гражданството на Кирил Петков не е свършила, Румен Радев е нетолерантен
A A+ A++ A

"За ДПС темата с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила", това обясни зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев в студиото на Нова телевизия.

„По тази тема, интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет - имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал - към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат такова и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни той.

По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство.

„Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство.

„Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев.

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите.

„Целият турски етнос го приема така, защото ни заляха с имейли и обаждания. Те приемат това лично”, посочи той.

Относно подозренията на Петков - че ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ” играят отборно срещу него, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза:

„Няма координирана атака и няма отборна игра и не може да има”, категоричен беше Цонев.

#Йордан Цонев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"