В Румъния обучават кучета да откриват хора с COVID-19

В Румъния обучават кучета да откриват хора с COVID-19
A A+ A++ A

Румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде съобщи на пресконференция днес, че проектът за откриване на заразени с COVID-19 лица с помощта на обучени кучета, който стартира неотдавна на летището в град Сибиу, ще бъде разширен в страната, съобщава Аджерпрес.

По думите му следващото летище, което ще бъде включено в проекта, е международното летище "Аврам Янку" в град Клуж.
"Ще бъдат същите кучета и в Клуж, и в Сибиу, ще изберем няколко дни от седмицата, няколко международни полета. Трябва да организираме коридора на пристигащите по такъв начин, че да могат да извършват дейността си. Румъния е сред малкото страни в света, които са приложили подобен проект", заяви Лучиан Боде.

Той посочи, че петте кучета, използвани на летището в Сибиу, са открили няколко пътници, заразени с новия коронавирус.

"Стартирахме един пилотен проект на Киноложкия център в Сибиу и се радвам, че даде резултати. На летището в Сибиу бяха извършени 30 мисии с петте кучета и трима полицаи", заяви министърът.

Той отбеляза, че кучетата са сигнализирали за общо седем лица, едно от които е било с потвърдена преди около три седмици инфекция, а при друго лице заразата е била потвърдена първоначално с бърз тест на летището, а след това и с PCR-тест. Други двама души са дали отрицателен бърз тест на летището, но са поставени под карантина, тъй като не са представили доказателство за ваксинация, а трима души с отрицателен бърз тест са били поставени под карантина, защото не са имали пълна ваксинационна схема.

Специално обучени полицейски кучета започнаха да търсят признаци на инфекция с COVID-19 сред пристигащите пътници на международното летище в Сибиу миналия месец. Кучетата са били обучавани месеци наред, като са им давали да надушват проби от потта на пациенти с COVID-19.

 

#Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »