Свидетел 003: „Ал Уакф-Ал Ислами“ ислямизира България от 2008 г.

A A+ A++ A

Главната цел на нелегалната организация „Ал Уакф-Ал Ислами“ е да ислямизира България, според показанията на защитен „Свидетел 003“, които бяха прочетени в Окръжния съд в Пазарджик по делото за проповядване на радикален ислям.

Според него организацията „Ал Уакф-Ал Ислами“ в България е получила за година и половина 400 000 евро от Саудитска Арабия за ислямизиране на България, предаде БНР.

„Свидетел 003“, както е известен, тьй като самоличността му се пази в тайна, българската клетка на организацията е била учредена в Истанбул в присъствието на главните подсъдими в процеса през 2008 г.

От 2008 до 2010 г. свидетелят е поддържал връзки с ръководните и изпълнителните кадри. Организацията е имала 5- и 10-годишна програма, включваща благотворителност, възпитателни училища и обучения.

Учредителното събрание на организацията е станало с участието на Саид Мутлу, Али Ходжа, Али Хайредин, Муафак Аласад, като на това събрание е присъствал и шейх Халид Мухтайри от Саудитска Арабия.

За ръководител е определен Саид Мутлу, който заменя Аласад, тъй като целта е водачът да е български гражданин. В Истанбул през 2008 г. организацията получава програма, в която целите са налагане на исляма и шериатската държава в България, като те се прикриват зад благотворителни и други дейности, предаде Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Според тайния свидетел организацията е имала финансиране в размер на 400 000 евро за периода 2008-2010 г. Парите са разделени между участниците в нея, като човекът, който ги е разпределял, е Саид Мутлу, като са ползвани банки за отчети в Саудитска Арабия.

Използвани са районните мюфтии Абдуллах Салих и Неджми Дъбов за легализиране дейността на организацията. Останалите са получили карти на ваизи (проповедници), за да имат право на свободен достъп до населените места.

В районите, в които са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци. Според свидетеля се стига до видима ясна радикализация и до процеси, които застрашават религиозния мир.

Ахмед Ахмед е разпространявал идеи, базирани на религията, но с екстремистка насоченост, защото твърди, че държавата трябва да се управлява по законите на Шериата, а не по светските закони.

Според свидетеля се стигнало дори до религиозна омраза към друговерците и до конфликт между радикалните и умерените мюсюлмани. Той дава подробности около конкретното участие на обвиняемите в тази дейност.

Според него най-опасен е процесът на ислямизиране в ромския квартал „Изток“ в Пазарджик заради ниския културен статус и криминалния контингент. След прочита на показанията на „Свидетел 003“ предстоят писмени въпроси към него от адвокатите.

В четвъртък Пазарджишкият окръжен съд разпита още шестима свидетели по делото за радикален ислям.

Разпитани бяха Яшар Салих, имам в джамията в центъра на града, и Тошо Недков, председател на джамийското настоятелство.

Първият свидетел каза, че двама от обвиняемите – Ахмед Ахмед и Абдулах Сали, са правили проповеди, но не вижда нищо нередно в това, цитиран от агенция БГНЕС.

Констатирано беше противоречие от показанията му от досъдебното производство, където е казал, че проповедите на Ахмед Ахмед са довели до етническа нетърпимост и напрежение.

Има противоречие и в показанията и на другия свидетел – Тошо Недков, който е казал, че сириецът Моафак е носил парите за издръжка на проповедниците.

#Ахмед Ахмед #Али Ходжа #Саид Мутлу #мюфтия #Пазарджик #Истанбул #Турция #Саудитска Арабия #Неджми Дъбов #Абдуллах Салих #ислямизация #ислямизъм #шериат #свидетел 003 #Пазарджик #радикален ислям #джамия „Абу Векир“ #ислям #Мохамед Камбер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"