Проф. Кантарджиев: След седмица ще се заразяват по 2500-3000 на ден

Проф. Кантарджиев: След седмица ще се заразяват по 2500-3000 на ден
A A+ A++ A

До края на месеца ще има по 2500-3000 нови болни на ден, прогнозира пред Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев. Той отправи остри критики към служебното правителство: "Държавата има план за справяне с пандемията, но мерките сега не отговарят на написаното в плана. Когато има план, той трябва да се спазва. Едни мерки дават ефект, когато са навреме", каза проф. Кантарджиев, който доскоро бе ръководител на центъра по заразни болести и член на оперативния щаб. Той коментира, че "не е време за политически експерименти за сметка на здравето" и укори служебния здравен министър Стойчо Кацаров,  че за 100 дни управление не е направил нищо да насърчи хората да се ваксинират. "Като има ваксини - те трябва да се слагат, а не да стоят в хладилниците. В хладилника ваксината не действа", каза специалистът, когото министър Кацаров изненадващо реши да прати в пенсия преди месеци.

Намаляването на държавната администрация "на гише" ще има обратен ефект, смята проф. Кантарджиев:  "Това дали няма да увеличи двойно повече опашките на хората, които чакат за смяна на регистрации на автомобили например. Хората от администрацията са притеснени как да въведат тези мерки за толкова кратко време. Криза не се управлява, като се оставят заведенията да правят каквото си искат."

"Хора, ваксинирайте се, нито системата, нито мерките ще ви предпазят от заразата. Виждаме как младите започват да се разболяват, децата тийнейджъри боледуват с клинични прояви", алармира професорът. Той подчерта, че имунизирането не предпазва от заразяване, но помага за по-лекото протичане на  заболяването, показателно е, че досега няма случаи на ваксинирани, които да са стигнали до апаратна вентилация.

 

Макар и слабо, ваксинацията върви, като вече са поставени над 2.2 милиона дози, от които 3710 - през вчерашния ден. 

ЧИСЛА

Данните за разпространението на коронавируса у нас за последното денонощие не показват ръст, дори има лек спад на заразените и на процента на положителните проби. Новите случаи са 845 при направени 15 164 теста, което е под 6%. Предните дни бяха регистрирани по над 1000 новозаразени. Но обикновено през уикенда е така - правят се по-малко изследвания и се хващат по-малко заразени. Няма съмнение, че четвъртата вълна се надига и причината е в силно заразния делта вариант, познат и като индийски щам.  За сравнение точно преди година новозаразените бяха под 200 за денонощие. 

 
 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"