Заради чумата: Свиневъдите искат спешна среща с премиера и земеделския министър

Заради чумата: Свиневъдите искат спешна среща с премиера и земеделския министър
A A+ A++ A

Свиневъдите в България настояват за спешна работна среща с премиера и със земеделския министър.  Тежката икономическа ситуация в сектора, породена от Covid пандемията и от Африканската чума по свинете, изисква задължителна намеса от държавата, в противен случай се очакват масови фалити, предупреждават от бранша. 

През последните две години чумата по свинете нанесе тежък удар по бранша и доведе до избиването на стотици хиляди животни. 

„25 процента от българското свиневъдство беше заличено“, каза Димитър Михайлов от асоциацията на свиневъдите в България.  Притеснителното е, че след няколко месеца затишие през последната седмица чумата се завърна. Едно от огнищата е в незаконно частно стопанство.  Михайлов недоумява защо все още има такива.  „Може да зададете тези въпроси на БАБХ, които извършват този контрол“. 

Всяка от големите свинеферми още не са получили дължимите обезщетения от предишната вълна на чумата. Заедно с това се вдигат цените на фуражите и свиневъдите работят на загуба.  „И то сериозна загуба. По изчисление на нашата асоциация се очакват загуби между 70 и сто милиона лева до края на годината ако продължава по този начин“. 

Това ще доведе до фалити в бранша и ще намали още повече шанса на потребителите да консумират българско свинско месо, което и в момента е под десет процента от пазара, казват експертите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »