Гешев внесе в НС т.нар. "Доклад за полицейското насилие"

Гешев внесе в НС т.нар. "Доклад за полицейското насилие"
A A+ A++ A

Главният прокурор е внесъл в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли - 30 септември 2020 г. Това съобщиха от държавното обвинение.

Съгласно получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една от преписките и досъдебните производства не е установено "забавяне на разследването" по смисъла на Закона за съдебната власт, подчертават от прокуратурата на България.

Материалите, внесени от Гешев са предоставени по повод решение на депутатите от 17 август 2021 г. С него се иска доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка "със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването, обясняват от държавното обвинение.

От прокуратурата обясняват още, че при тях не се събира и обобщава статистика по други показатели извън установените, включително във връзка с конкретни събития от обществения и политическия живот.

И добавят: Съгласно практиката на Конституционния съд, Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретни наказателни производства. Независимо от това, за да изпълни волята на Народното събрание - най-висшият орган, призван да осъществява народния суверенитет в България като парламентарна република, и водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, прокуратурата е изискала относима информация от всички районни и окръжни прокуратури.

Прокуратурата на Република България изпълнява и ще продължи да изпълнява задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с Народното събрание. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите, завършват от обвинението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"