Заради липсващ подпис: Падва запор на бивш шеф на комисията по хазарта

Заради липсващ подпис: Падва запор на бивш шеф на комисията по хазарта
A A+ A++ A

Бившият шеф на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев, който сега е обвиняем по едно от делата срещу Васил Божков, е спечелил административен процес срещу данъчните. Това видя "Сега" в деловодството на Административния съд в София. Падат запорите, наложени върху сметките на Митев в три банки за сумата от 37 300 лв., както и запорите върху притежавани от него ценни книжа. Причината е е липсващ подпис на данъчните. А решението на съдия Калин Куманов от 16 юли е окончателно, пише "Сега".

Митев атакува в съда решението на шефа на НАП в София от юли 2020 г., с което са отхвърлени възраженията му срещу постановлението за налагане на обезпечителни мерки от 9 март, издадено от публичен изпълнител. От делото се вижда, че ревизията на Митев е възложена през февруари 2020 г. Тя е за периода 2014 г. - 2019 г. Данъчните установяват, че през това разходите на Митев са 132 725 лв., в това число над 107 хил. лв. за автомобил. Митев е получавал доходи като председател на ДКХ, като в декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ към края на 2017 г. е декларирал 0 лв. като налични парични средства и суми по влогове/депозити, а към края на 2018 г. е декларирал общо 313 000 лв. по влогове/депозити.

Данъчните са поискали запори, защото изчислили очакваните задължения на 37 300 лв. - 31 300 лв. главница и останалото - лихви към март 2020 г. Тъй като Митев няма имоти на свое име, са запорирани сметките и ценните му книжа.

Съдът обаче отменя решението на данъчните. По закон налагането на обезпечителни мерки трябва да бъде направено след постъпване на мотивирано искане. В случая не може да се приеме, че постановлението е издадено въз основа на искане от орган по приходите, тъй като в него липсва подпис.

Подписът е съществен белег на документа, обяснява съдът. И допълва, че подписът има съществено правно значение, тъй като поставилият го се приема за издател на документа и автор на изявлението в него. Ако няма подпис, дори и текстът да е изцяло завършен, става дума само за проект за документ. Неподписаният документ е лишен от формална доказателствена сила. Според съда това е толкова ключов порок на постановлението, че е напълно достатъчно основание за отмяната му.

"Изложеното дотук налага да се приеме, че приходната администрация е действала незаконосъобразно при предприемане на действията по обезпечаване на фискалните тежести. Решението на директора на НАП - София, с което е потвърдено постановлението на публичния изпълнител, противоречи на процесуалния и на материалния закон и следва да бъде отменено", пише още съдът.

Така в тежест на данъчните остават разноските по делото - Митев настоява за 1115 лв., но съдът уважава възражението на данъчните, че размерът им е прекомерен, тъй като процесът не е особено сложен. Затова НАП е осъдена да плати на Митев 510 лв.

Обвинението

От началото на 2020 г. срещу Васил Божков бяха образувани няколко дела, като по едно тях той е обвинен, че от 2014 г. ръководи престъпна група от петима души, отговорна за изнудване, финансови и данъчни престъпления в особено големи размери, подкуп и длъжностни престъпления. Основната част от обвиненията обаче са свързани с нарушения на Закона за хазарта. Прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева. По това дело обвинение има и Борис Бекяров, който беше съдружник на Божков в "Еврофутбол", както и бившите шефове на ДКХ Александър Георгиев и Огнемир Митев.

Доротея Дачкова, "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »