На кръчма, театър и кино - с Ковид сертификат (ОБЗОР)

На кръчма, театър и кино - с Ковид сертификат (ОБЗОР)
A A+ A++ A

От следващата седмица в страната ще бъдат въведени нови рестриктивни мерки заради разпространението на по-агресивния Делта вариант на коронавируса. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. От думите му стана ясно, че първоначално ще бъде ограничен капацитетът за работа на заведения, фитнес зали, кина, театри и други учреждения от 50 на 30%.

Пред „Монитор“ той обясни обаче, че голяма част от тези рестрикции няма да важат за ваксинираните срещу заразата. Кацаров обясни още, че местата, които осигурят вход за ваксинирани и преболедували и чиито служители са имунизирани или изкарали коронавируса, ще работят без ограничения. Същото ще важи и за театри, кина и дори стадиони. Според здравния министър добрият вариант е публиката на спортните мероприятия също да бъде разделена, но предстои да се уточни как.

"Каквато и ограничителна мярка да бъде наложена по отношение на действащи стопански субекти, тя ще бъде съпроводена незабавно с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа и бизнес са засегнати. Ще бъде предвидена и възможност за учрежденията, които са осигурили възможност за вход", увери служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Здравният министър изтъкна, че прекалено бързо нараства броят на новозаразените.

По думите му здравните власти се притесняват не от мащаба, а от скоростта на разпространение на мерките. Според докладите на РЗИ-та основният източник на разпространение са масовите събирания и битовите, дискотеките.

„Тоест първите мерки трябва да са, за да се ограничи такъв тип разпространение на вируса“, каза Кацаров. По думите му е назрял моментът за такива ограничения и добави, че се предвижда ваксинираните да имат възможност да посещават такива заведения. Здравният министър обясни, че в момента, в който започнат новите ограничения, трябва да започнат и мерките за подкрепа на работещите и засегнатите.

Междувременно депутатите изслушаха министрите Асен Василев, Стойчо Кацаров и Гълъб Донев в Комисията по бюджет и финанси. Финансовият министър Асен Василев започна с представянето на законопроекта за промяна на държавния бюджет, като каза, че актуализацията се налага поради няколко причини. Една от тях е, че в текущия Закон за бюджета за 2021 г. общо за COVID, социални мерки и за избори са осигурени само 1,196 млрд. лв.

"Към момента са изхарчени 2,390 млрд. лв. за тези дейности, тоест 1,094 млрд. лв. сме изхарчили над заложеното за бюджета", каза Василев, като допълни, че за вторите избори са похарчени и 20 млн. лв. допълнително за избори.

"Възможностите за преструктуриране на разходи в бюджета и за орязване на капиталови разходи са много силно ограничени, имайки предвид, че се задава нова вълна на COVID кризата и мерките трябва да се обезпечат", каза Василев.

В проектозакона са предвидени допълнителни разходи, както следва: 575 млн. лв. за социални разходи, от които 353 млн. лв. за актуализация на пенсиите, по-точно за добавката от 50 лв. 86 млн. лв. допълнително за подкрепа за отопление, 35 млн. лв. подкрепа за пенсионери с пенсии под линията на бедност, 30 млн. лв. за подкрепа на родители с деца до 14-годишна възраст, 430 млн. лв. подкрепа за бизнеса, като идеята е за 4 месеца да има по 100 млн. лв. подкрепа месечно, 81 млн. лв. ще бъдат за 1000 лв. за медиците, а 47 млн. лв. е за закупуване на допълнителни ваксини по договор, подписан миналата година. 35 млн. лв. за лекарства срещу коронавируса, 133 млн. лв. са разчетени при избори две в едно, ако изборите са отделни, то трябва да се предвидят още 50 млн. лв., предупреди Василев. 100 млн. лв. ще са за МРРБ, за да се поддържат пътищата, 16 млн. лв. са предвидени за загубени дела за КЕВР.

"Това не е актуализация на целия държавен бюджет - не пипаме бюджетите на ведомства и второстепенни разпоредители", завърши ресорният министър, като допълни, че всичко е ясно разписано как и за какво ще бъде използвано.

"Те биха дали спокойствие на всички системи в държавата да посрещнат тежката обстановка, която се задава", каза още Василев. Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев изтъкна, че за "60 на 40" са предвидени още 400 млн. лв.

до края на годината, а изхарчените към момента средства по мярката са 1,458 млрд. лв. Необходимите средства за целеви помощи за отопление са 85,6 млн. лв. Обявените от финансовия министър 30 млн. лв. пък ще се използват за подкрепа на родители с деца до 14-години само в случай на повторно затваряне на училища, детски градини и пр. С 12,5% ще нараснат всички пенсии поради нарастване на коефициента от 1,2% на 1,35%. С по-висока тежест на осигурителния стаж ще се преизчисляват и всички, отпуснати преди 1 октомври пенсии.

Минималният размер на пенсиите се предлага да бъде 340 лв. вместо досегашните 300 лв., а максималният да е 1500 лв. или с 60 лв. повече. Повишава се и размерът на пенсиите, несвързани с трудова дейност, например за военна инвалидност, за гражданска инвалидност и пр. Социалната пенсия за старост скача на 470 лв. Общо близо 400 млн. лв. ще са необходими до края на годината за всички мерки, свързани с пенсиите, като те ще обхванат всички 2,8 млн. български пенсионери, чиито пенсии ще нараснат със средно 64 лв.

Бюджетите на МЗ и НЗОК по начина, по който са структурирани, са преплетени, обясни пред депутатите служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на изслушването.

„Общата сума, от която искаме увеличение, е 334 млн. лв. - 134 млн. за НЗОК и 200 млн. за МЗ. До 31 юли тази година разходите по противодействие на COVID от началото на годината са в размер на 442 млн. лв.", каза Кацаров.

Заложената приходна част към момента е НАП и митниците да съберат малко над 1,6 млрд. лв. повече. По думите на Василев половината от тези пари се дължат на инфлация и повишено потребление, а другата половина - на подобрена събираемост. Събраните постъпления са с 13% повече през юни и с над 14% повече има пък през юли спрямо плана. 5,3% е заложената безработица до края на годината, а предвидената инфлация е 2%. Ако има по-висока инфлация, може да се очаква по-висока приходна част, стана ясно още от думите на финансовия министър. Той изтъкна, че няма риск за платежния баланс на страната, свързан с покриването на изтеглените заеми. В актуализацията е предвидено и намаляване на дефицита с 0,3 на сто. "Не харчим пари, които нямаме, а напротив, събрахме пари", заяви Василев.

Източник: "Монитор"

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"