И все пак Иван Гешев отиде в Народното събрание! (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)

И все пак Иван Гешев отиде в Народното събрание! (ОБНОВЕНА, ВИДЕО)
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев е готов да си наеме частна охрана, ако парламентът го остави без охраната на Бюрото му по защита, НСО и МВР. Това обяви самият Гешев, който днес се появи изненадващо в Народното събрание, тъй като е поканен на изслушване в правната комисия по темата за полицейското насилие. Гешев не се появи вчера в комисията, която разследва полицейското насилие и подслушването.

Гешев бягаше от конкретиката на въпросите с обяснението, че прокуратурата е единна, но не е централизирана и той не може да въздейства на прокурорите, нито да дава информация по конкретни дела. Каза обаче на депутатите, че не бяга от въпроси и е готов да говори за всичко, включително и за охраната си. Може би ще станем първата страна в ЕС, в която главният прокурор няма да се охранява, каза Гешев. И допълни, че има достатъчно висока заплата, за да си наеме охрана.

Николай Хаджигенов (ИБГНИ), който не е част от правната комисия, но беше на заседанието, се включи с редица въпроси към Гешев, един от тях - защо има нужна той от охрана. "Може да питате вицепремиера Бойко Рашков защо е нужно да се охранявам. Тази информация е класифицирана. Тя е в МВР, ДАНС и други служби. Аз нямам притеснения. Ако прокуратурата се притесняваше, нямаше да се изправи срещу най-сериозните и опасни хора в цялата страна", отговори Гешев. 

За записите с полицейско насилие

"Всяко насилие е недопустимо", коментира Гешев записите от официалните камери на Министерския съвет, които показаха полицейската бруталност срещу гражданите. Главният прокурор обаче допълни, че не може да коментира нищо по същество и че в правовата държава всеки е невинен до доказване на противното. Остава неясно защо прокуратурата вече година не може да предаде на съд евентуалните виновници, за да има и окончателна присъда срещу тях.

Гешев посочи, че прокуратурата не е централизирана, а само е единна. Той отговарял за административните ръководители в прокуратурата, а не за конкретни дела. Ако депутатите искали той да наблюдава конкретни дела, да я направели отново централизирана. Главният прокурор посочи, че в доклада за делата за полицейско насилие, който утре ще внесе в парламента, ще има статистически данни. Шефът на правната комисия Андрей Михайлов (ИТН) му обърна внимание, че депутатите не се интересуват от статистиката.

Друг депутат от ИТН - Радостин Василев, попита Гешев дали като е гледал записите от камерите, смята че трябва да бъде образувано производство. "Мога да направя оценка, но това би представлявало намеса във вътрешното убеждение на прокурорите", каза Гешев. И допълни, че според съобщеното от Софийската районна прокуратура още през ноември 2020 г. имало образувано дело за насилието и нямало данни то да е прекратено. "Отговорността за всичко носи конкретният наблюдаващ прокурор", подчерта Гешев.

Дали някой е извършил престъпление решава само българският съд. Това, което видяхме, е недопустимо. Това беше коментарът на Гешев на въпрос от Василев за назначението в Бюрото по защита към главния прокурор на един от полицаите, обвинени за насилието. Главният прокурор посочи, че служителят е временно отстранен от длъжност.

ГЕРБ опита да отклони разговора от насилието и СРС-тата

Когато дойде ред на ГЕРБ да задават въпроси, Александър Николов  нямаше интерес към насилието, а попита Гешев за дипломата му. Той отговори, че можел да я предостави. Николов продължи да отклонява разговора от полицейското насилие и подслушването на протестиращите. Когато взе думата за втори път, той попита Гешев къде вижда мястото на прокуратурата, дали трябва да се променят процедурите по назначаване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища и как вижда преструктурирането на Висшия съдебен съвет.

Гешев дойде в парламента с двете от заместничките си - Даниела Машева и Красимира Филипова. С тях беше и говорителката му Сийка Милева. Главният прокурор обясни, че е дошъл от уважение към парламента, макар че е бил поканен вчера. Уважението между институциите означава да се даде разумен срок, добави той. И обясни, че е направил всичко възможно да се яви, защото бил доста далеч от София и можело и да не стигне. При това можело и да не е в страната, тъй като имал отложена командировка при колега от Балканския полуостров.

"Знаем, че дълбока конкретика по производства не може да се очаква. Искаме подробно и честно изслушване с откровено предоставяне на информация", обърна се към Гешев шефът на правната комисия Андрей Михайлов (ИТН).

Прокуратурата е защитила протестиращите, като ги е подслушвала

Атанас Славов ("Демократична България") попита Гешев за СРС-тата по време на протестите. Той поиска да знае дали ще бъде направена вътрешна проверка в прокуратурата доколко адекватно са били процедурите по искане на СРС-та и дали срещу гражданите е имало достатъчно данни за извършено престъпление. Главният прокурор отново повтори, че не наблюдава конкретни дела и можел само да повтори изявленията на спецпрокуратурата.

Каза, че е фалшива новина, че протестиращите са подслушвани по дело за измяна. Наистина било образувано такова дело, но обвиненията по него са за организирана престъпна група за телесни повреди, палежи и т.н., ръководена от Васил Божков. По тази група са използвани СРС-та и са изготвени 50 веществени доказателствени средства. По думите на Гешев със СРС-тата прокуратурата е защитила интересите на протестиращите от хора, които са искали да компрометират протеста. Той припомни как преди година прокуратурата е огласила данни от СРС-та, за да покаже как Божков стои зад протестите и иска да ги компрометира. 

Славов попита Гешев и дали при положение, че много пъти прокуратурата е изнасяла информация по дела, вкл. и информация от телефоните на обвиняеми, не може да вземе разрешение от наблюдаващия прокурор по делото за полицейско насилие. Гешев му отговори, че може да помоли, но се надява, че Славов не иска главният прокурор да въздейства върху вътрешното убеждение на магистратите.

Гешев ще сезира КС

Недопустим е парламентарен контрол върху главния прокурор и магистратите, започна изложението си пред депутатите Гешев. Още в понеделник той ще сезира Конституционния съд чл. 24 от Правилника за дейността на парламента (той има силата на закон), според който "най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи. Обсъждане във връзка с прилагането на закона и дейността на поверените им институции се провежда и по инициатива на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд или главния прокурор. За резултатите от обсъжданията комисията изготвя доклад, който се предоставя на народните представители".

Гешев напомни на депутатите, че прокуратурата има законодателни предложения, но досега парламентът не им е обърнала внимание. 

Наказателният кодекс е приет през 1968 г. по времето на Тодор Живков и урежда обществени отношения, които в момента не съществуват. Много е трудно с морално остарял инструмент, оплака се Гешев. "Европейските ни партньори са посочили, че НПК е формалистичен и следва да бъде приведен в съответствие с европейското законодателство", обясни Гешев. Прокуратурата имала и експертни предложения, свързани с делата за пътни произшествия, които не били отчетени от парламента. А това били важните неща.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »