208003 статии       |       427 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72868| EUR 1.95583| GBP 2.30098|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Гордост: Българка получи награда в Холивуд за най-добър режисьор

19 август 2021, четвъртък / 14:45; Коментари: 0
Send to Kindle
Гордост: Българка получи награда в Холивуд за най-добър режисьор

Българка спечели престижната награда за най-добър режисьор в сърцето на кино индустрията - Холивуд. Документалният филм е бил част от програмата на Standalone фестивала, предаде БългарияОнЕър.

На какво е посветена историята?

Филмът на име "Контролирани глътки въздух" разказва историята на две поколения жени, жертви на домашно насилие. Негов режисьор е Ефемия Фард, а лентата е нейната дипломна работа в Нов български университет.

"Това са женски истории, които кореспондират с нещата, които се случват след затварянето на вратата, на входната врата. Това, което навън се говори, не е тази интимна история, която се случва вкъщи", каза Ефемия Фард.

Майка, която се опитва да запази семейството си живо, дъщеря, която върви по стъпките на майка си, и втора дъщеря, която е в психиатрична клиника заради ужаса, на който е била свидетел. Филмът подробно описва Ада, който тези три жени са преживявали ежедневно.

"Езикът на филма заради това е разпознаваем и разбираем в цял свят - защото това е общочовешкият език на мъката на жените и насилието, което се упражнява върху тях", допълни тя.

Самата Ефемия споделя, че е станала едно цяло с героините на своя разказ и за нея работата се е превърнала в мисия.

"Макар че получих наградата за найдобър режисьор и в Холивуд, и в Индия, не мисля, че режисирах. Това беше истинският живот и аз го оставих да потече във филма такъв, какъвто е", категорична е тя.

Междувременно талантливата режисьорка вече работи над бъдещия си проект, който отново ще представи темата за домашното насилие, но с един позитивен край.

Снимка: HiLife

 

 
 
ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: