Фармацевти бият тревога: Голяма опасност идва към всички нас

Фармацевти бият тревога: Голяма опасност идва към всички нас
A A+ A++ A

Голяма опасност идва към всички нас и целия народ: следваща тежка вълна на инфекцията от новите варианти на вируса SARS COV-2. В Индия и в други азиатски страни, далеч извън нашия контрол, четвъртата вълна вече започна и вероятността от неудържимото разпространение на нови още по-опасни мутации на вируса след вече бързо разпространилия се Делта-вариант е много висока. Това предупреждават инженер Бисер Георгиев, изпълнителен директор на „Чайкафарма“ и магистър фармацевтът Станислав Цанков, главен технолог в компанията. 

Българската крехка икономика и нереформиранатa здравна система трудно ще понесат следващи масови инфекциозни вълни през есента и зимата, смятат двамата. При извънредно ниското ваксинационно покритие на населението в страната цената на човешките, моралните и материалните загуби ще е извънредно висока. 

Ваксините са доказано ефикасни и безопасни, освен това и безплатни, а най-важното – предпазват от разпространение на вируса – лично и колективно! Засега ваксинацията не е задължителна, но всички правителства са поставени пред огромната дилема дали, доколко и с какви точно способи да мотивират и/или нормативно да наложат на своите граждани да се ваксинират. Както затягането на коланите в автомобил и самолет или носенето на предпазна каска, когато управляваме мотоциклет, са задължителни, макар че засягат най-вече и преди всичко личното здраве, коментират те. 

Убеждението за ваксинация на всеки човек поотделно не винаги е резултат от задълбочен рационален процес и няма правителство в света, което да може самостоятелно да го реализира в пълна степен. Ние, фармацевтите като национална бизнес общност, заедно имаме огромно влияние. Носим важна социална отговорност и задължение към обществото да полагаме грижи за неговото оцеляване и развитие и да осигурим здравословен живот за следващите поколения с възможности за добро образование и просперитет. Сега ние можем да стъпим на доказани от науката факти и да стимулираме разбирането, че постигането на висок колективен имунитет чрез масова ваксинация е общо благо и изисква колективни, синхронизирани действия, че правата на човека и индивидуалните свободи за лични решения свършват там, където започват свещеното право на живот на други лица, правото на здравословен живот и правото на достъп до животоспасяваща помощ, заявиха специалистите. 

Те съветват българите да не се поддават на провокации, а да подложат решението за своята ваксинация на трезва преценка, която се опира само на фактите –  авторитетните източници на научна информация са в изобилие. 

Като изтъкват, че всички техни служители са се ваксинирали, без абсолютно никаква административна принуда или материални стимули.

Фармацевите призоваха индустрията, финансовия сектор (банките, застрахователните дружества и пенсионните фондове), огромния образователен ученически и студентски клъстер, обществения транспорт, развлекателния бизнес и спорта - да предприемат кампания за осведомяване на служителите си за ползите от масовата ваксинация.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »